Видове кърлежи в България. Унищожаване на вредители, телефон 0885 873400

Разновидности меки и твърди кърлежи в България.

Пръскане за кърлежи, телефон 0885 873400    Унищожаване на кърлежи, цени Цени   Борба с кърлежи, промоции Промоции

Видове кърлежи в България »  Статии за вредители »  ДДД Фирма

ИНСЕКТА МИЛАНОВИ

Видове кърлежи в България.

Разновидности на твърди и видове меки кърлежи у нас.

Какви видове кърлежи съществуват в България?

Женски иксодов кърлеж, снимка.
Женски гладен иксодов кърлеж, различим с частичния си хитинов щит на гърба.

Кърлежите в България са шест рода. Всеки от тях има специфики, според вида, семейството (твърд или мек), стадий на развитие, пол, брой и тип приемници, по които паразитира.

Меки или твърди, кърлежите у нас са около четиридесетина вида, на фона на световното разнообразие от над 850. Най-често ще видим иксодови кърлежи, нападащи зелените терени както в извънградски, така и в градски среди, по необработени паркове, градини и детски площадки.

В нашата страна са разпространени кърлежи, принадлежащи основно на родовете Ixodes (I. ricinus, I. canisuga, I. hexagonus), Hyalomma (H. anatolicum anatolicum, H. marginatum marginatum), Dermacentor marginatus, Haemophysalis (H. leachi, H. parva, H. punctata), Rhipicephalus (R. bursa, R. sanguineus) и Boophilus annulatus.

Снимка на нахранен женски кърлеж.
Женски иксодов кърлеж, напит с кръв, забит в гърба на куче.

Кърлежите се идентифицират като видове много трудно без микроскоп и подходящо осветление. Основни признаци за различаване включват размер, окраска, дължината и формата на хоботчето, големина и място на анален отвор и други фактори. При желание да бъде идентифициран кърлеж, важно е той да се извади правилно за да се запази хоботчето.

Всеки вид кърлеж има специфични характеристики, външен вид, местообитание, фази на развитие, сезон и време за паразитиране и предпочитани приемници.

Видово разнообразие на кърлежите у нас и описание.

Снимка на мъжки и женски кърлежи от вида Ixodes Ricinus.
Най-срещани иксодови кърлежи, гладни мъжки и женски, Ixodes Ricinus, снимка.

Твърдите кърлежи Ixodes Ricinus се срещат най-често в България, както и по света. Те са мънички, паразитират по овце, крави, едри домашни и горски животни. Трихостови са и се развиват за 2-3 години. Ларвите и нимфите се прицелват в дребни гризачи и животни. Иксодовият кърлеж обитава пасища, гори и планини, но напада също жилищни, градски площи и паркове. Паразитира главно в началото на пролетта и в късната есен. Пренася кърлежов енцефалит, туларимия, Лаймска болест (Лаймска борелиоза) и др.

Снимка на кафяв кърлеж по кучета, мъжки екземпляр от вида, с тъмнокафяво тяло без окраска, закачен на клонка.
Мъжки кафяв кърлеж по кучета, с твърд цялост щит, без шарки, Rhipicephalus sanguineus, снимка.

Rhipicephalus sanguineus (кафяв кучешки кърлеж) паразитира по кучета, но в отсъствието им напада котки, дребни животни и хора. Развива се по-бързо и до четири месеца може да стане възрастен. Активен е в късна пролет до ранна есен и може да снася два пъти годишно. След напиването с кръв, женските полагат хиляди яйца по цепки и пукнатини в кучешката колиба или по дупки в стените. Той напада три приемника, като харесва равнинни терени и райони, близки до вода. Преносител е на марсилска треска, пироплазмоза по кучетата и др.

Снимка на мъжки екземпляр от вида Кучешки кърлежи.
Мъжки кучешки кърлеж с цял щит и порцеланова окраска, Dermacentor marginatus, снимка.

Кърлежа от рода Dermacentor marginatus (кучешки кърлеж) е по-едър, живее сред ливади, дървета, пасища и тревни терени. Той напада хищници, кучета, дребни животни, таралежи и др. Обичайно се развива за година. Преносител е на кърлежов енцефалит, рикетсиоза, туларемия, ку-треска, пироплазмоза по кучета и др. Кучешкият кърлеж има отличителна емайлирана шарка по гърба и тялото.

Rhipicephalus bursa е двухостов кърлеж, паразитиращ по говеда, главно овце, коне, кози и рядко върху кучета и дребни животни. Излюпва се през лятото и напада до края на ранната есен. Пренася бабезиоза, анаплазмоза, тейлериоза, пироплазмоза, бруцелоза и др.

Снимка на мъжки екземпляр от вида, с тъмнокафяв цвят и по-светла линия по периферията.
Типичен мъжки представител от вида, опасен преносител на Кримска Хеморалгична треска, Hyalomma marginatum, снимка.

Родът Hyalomma marginatum са двухостови кърлежи, носители на Кримската Хеморалгична треска. Ларвите им нападат един гостоприемник, а нимфите и възрастните форми се закачат за друг. Те развиват бърза устойчивост към препарати и паразитират най-дълго, от февруари от декември, в различните си форми на ларва, нимфа и имаго. Нимфите и възрастните зимуват в стенни пукнатини на конюшни, хамбари, ливади, птичи гнезда, дървесни цепки или в почвата.

Снимка на мъжки представител от вида, с тъмнокафяв лъскав и леко изпъкнал гръб.
Мъжките кърлежи са до десет пъти по-малки от нахранени женски, Haemaphysalis punctata, снимка.

Родът Haemaphysalis е разпространен навсякъде в България и напада през пролетно-есенния сезон. Той е трихостов, а жизненият му цикъл стига до 3 години. Пренася кърлежов енцефалит, ку-треска, бруцелиоза, рикетсиоза и кърлежов петнист тиф. Boophilus calcaratus е типичен еднохостов кърлеж, паразитиращ в целия си живот върху един приемник.

Съществуват още доста видове меки и твърди кърлежи в България. Demodex Folliculorum, например, е паразит по човешкото лице, ръце, гърди и уши, както всички окосмени площи. Често срещани други кърлежи са кокошинките (Dermanyssus gallinae), крастните кърлежи (Sarcoptes scabiei), кърлежи Ornithodoros, причиняващи Свинска чума и др.

Снимка на кокошинка, типичен мек кърлеж с кафеникаво тяло без щит на гърба, в нахранено състояние.
Широко разпространените кокошинки, Dermanyssus gallinae, снимка.

Още за кокошинки и борбата с тях ще научите в страница обезпаразитяване на домашни любимци и селскостопански животни.

Размер и общ вид на кърлежите.

Външността на кърлежа донякъде наподобява малък паяк. В зависимост от вида и жизнената фаза размерът е различен, от микроскопичен до няколко милиметра.

Типичните твърди женски кърлежи в гладно състояние са дълги три до четири мм., а мъжките до два милиметра и половина. Твърдите мъжки кърлежи са покрити с цял щит на гърба, а женските до 30%.

Ясно сравнение в размера на гладен и нахранен женски кърлеж ще забележите в долните снимки на иксодови женски кърлежи.

Снимка на женски иксодов кърлеж, виждат се ясно хобота и предните крачета.
При хранене женските иксодови кърлежи нарастват многократно.
Снимка на кърлеж върху мъжки палец, с големина като топче на кибритена клечка.
Реален размер на гладен иксодов кърлеж.

Публикувано: :

Разберете още за кърлежи, борба с тях или как можем да ви помогнем с унищожаване на кърлежи и акари (дезакаризация).

Някои ползвани материали и снимки: http://www.wikipedia.org/ и др.

Инсекта Миланови - гр. София  |  Телефон: 0885 873 400 - консултация; 0888 537 017 - абонаментни договори  |  Еmail: insecta.milanovi@gmail.com

Текстовете в този сайт са обект на авторското право по смисъла на закона и копирането им е абсолютно забранено!

W3C | HTML5 v   Copyright: Инсекта Миланови© 2012-2020 г. Всички права запазени! :: Условия ::  Криейтив Комънс договор - лиценз и условия за ползване на сайта на Инсекта Миланови. DMCA.com Protection Status