Бълха. ДДД фирма, телефон 0885 873400  Миланови

Бълха. Информация, биология и факти за бълхата.

ДДД фирма, телефон 0885 873400    ДДД фирма за борба с вредители, цени Цени   ДДД фирма, телефон Промоции

Бълха. Информация за бълха »  Бълхи

ИНСЕКТА МИЛАНОВИ

Бълха. Информация за бълха.

Бълха - биология, размножаване и навици. Снимки на бълха и факти.

Бълха. Информация за бълхата, идентификация и черти.

Бълхата е безкрил кръвосмучещ паразит, с малки размери, странично сплеснато тяло, две очи и добре развити за скачане крака. Широко разпространени са три вида бълхи, котешка бълха, кучешка бълха и по-рядко, човешка бълха, но списъкът с типове бълхи по света съдържа над 2000 вида. Котешката бълха е най-често срещана и макар наречена котешка, паразитира по всички кръвни създания, включително птици и влечуги.

Котешката бълха е най-разпространения паразит в света на бълхите.
Котешка бълха.

Една бълха рядко ще нападне човека, поради липсата на окосменост, в която да се стаи успешно, затова ще избере домашен любимец, животно с козинка или дори птица. Все пак, ако е излюпена, а подходящ приемник липсва, бълхата ще се крие в одеало, килим или дрехи и ще се храни с човешка кръв.

Бълхата е забележително насекомо, събудило отдавна интереса на учените със своята физика, издържливост, атлетични умения, перфектна за оцеляване анатомия, размножителни функции и неподдатливост към обичайни средства за унищожаване.

Как изглежда бълхата и каква е анатомията й?

Трудно ще идентифицираме физични детайли в бълхата без помощни средства, при нейния малък размер. В зависимост от вида и възрастта, големината на бълхите варира от от точица до сусамово семе. Цветът също е различен, като най-често е червеникаво кафяв.

Тялото на възрастната бълха е лъскаво, твърдо и приплеснато странично. Формата й я прави неуязвима към животинските нокти при чесане или търкане в камъните. Гръбчето, краката и трупа на бълхата са покрити с твърда четина, подобно обърнати назад гребени. С шипчетата тя се вкопчва и движи лесно в гъста козина, а ваденето е трудно, с цена на изтръгнати косми.

Крайниците на бълхата са съставени от три чифта оформени и здрави крака. Задният чифт събужда любопитство в учените, посветили години наблюдения да разгадаят фантастичните умения на бълхите за скок. Тези крака са структурирани като перфектна лостова система за скоци, като ходилото е със здрави нокти, служещи за захват и отблъскване от земята.

При скок, бълхата не прикляква с колената си. Скокът се извършва от свивката над пищяла. Там се включва белтъка резилин, който при съкращаване я изстрелва нагоре като ракета. Скокът е отлично контролиран. Бълхата може да изхвърчи нагоре, напред или настрани. При полета, тя “заключва” позицията на краката си, придобивайки отлична аеродинамична форма.

Макар безкрила, бълхата реално извършва летеж. Тя скача 200 пъти над размера си. Като еквивалент, за човек със средна височина 1.80 м., подобен скок ще е до 360 метра нагоре и 500 метра напред, като стартовата скорост на отскока е 2 метра в секунда. В добавка, по време на полета тя умее да сменя посоката и често се превърта във въздуха през глава.

Как се храни и ловува бълхата?

Възрастната бълха се храни единствено с кръв от приемника, за което разполага чудесни инструменти. По време на гозбата си, по кожата на жертвата се залепват кръвни остатъци и фекалии, които стават храна на поколението й: ларвите и малките бълхи.

Бълхата е добре екипирана за лов. В горната част на главата си, тя разполага с две малки сензорни антенки. Те са изключително чувствителни и улавят промените в средата. Чрез тях възрастната бълха се ориентира за промени в температура, вибрация, течение, вятър, сянка и въглероден двуокис, отделян от дъха на преминаваща жертва.

Главата на бълхата е малка спрямо тялото, с просто устроени очи. Отдолу има къси, режещи хоботчета, с форма на тръбички, необходими за хранене. Настанила се на кожата, тя я срязва и пуска в тъканта ензим, спиращ съсирването. Сега кръвта се точи лесно и смукането започва. Храненето ще бъде с почивки, докато бълхата хапне добре, наддавайки до 1/3 от теглото си.

С кръвта на приемника, бълхата приема и анализира неговите хормони. По тях насекомото се ориентира за състоянието на жертвата и черпи дивиденти. Бълхата по заека например, следи бременноста на зайката за да задвижи и своето множене. С раждането на малките се люпят и бълхите, плъзващи в тях. С порастване на зайчетата, бълхите се връщат обратно. Хипотези твърдят, че подобно действат и другите видове бълхи.

Как се размножава възрастната бълха?

Оцеляването на бълхата се таи в размножаването й. То преминава през четири етапа. В три от тези четири форми, бълхата е почти неуязвима на външни влияния и отрови.

Животът на бълхата тръгва от едно много мъничко яйчице. То е снесено от оплодена женска, която през краткия си живот, ще снесе още около две хиляди други яйца. Яйцето е с малък размер и овална форма. То не е лепкаво като гнида и лесно изпада от приемника.

Снесените яйца се сипят от жертвата като песъчинки, поръсвайки цепки, килими и места, където приемника спи и се храни. При нормални условия, едно яйце ще се разпука до две седмици. Ако средата е неподходяща, излюпването ще почака до период с по-добри условия.

С пробиване на яйцето, на бял свят излиза ларва на бълха. Тя е сляпо червейче, дълго 5 мм., прозрачно на цвят и покрито с косъмчета за придвижване. Ларвата се крие на тъмно и влажно място, в килими, тъкани и цепнатини, близо до приемника. Тя се храни с остатъците от трапезата на големите - съсиреци, люспи кожа и изпражнения на бълхи, съдържащи кръв.

Ларвата расте и до седмица - месец ще развие функциите си, готова да встъпи в третия етап от порастването. Този етап обаче може да се забави. Прецени ли, че условията са лоши за нея, ларвата може да изчака над половин година, преди да се трансформира.

Третият етап на развитие, при добра среда, превръща ларвата в какавида. Процесът стартира с оформяне на пашкул. Ларвата създава копринена нишка чрез своята слюнка и външните отпадъци. Пашкулчето се навива около тялото й, докато в него текат вътрешни сили на трансформация. Процесът продължава около седмица и какавидата е готова.

За финалния етап, оформящ какавидата в малка бълха, трябват топлина, влага и жертви. Какавидата може да стои месеци до година в пашкула, наострила сетивата си. Затопли ли се, ще чака единствено движещата се храна. При вибрации, влага, натиск и повишен въглероден диоксид, тя се излюпва за секунда. Показва се първата малка бълха, готова за действие.

До две седмици, малката бълха вече е възрастна и търси партньор за оплождане. Яйцата се зареждат в нея, но тя ще ги извади в подходящ момент и повече храна в близост. Тогава бълхата ще се наяде и до два дни ще започне снасяне, изсипвайки ежедневно 20-50 яйца.

През всеки етап от излюпването, освен в последния, бълхата е неуязвима за химичните вещества, убиващи възрастния паразит. Дори родителите да измрат, времето да застуди или храната да изчезне, неизлюпената съхранена бълха е готова да чака нещата да се оправят. Все някога ще стане топло, ще се появи приемник и нейният ден ще настъпи.

Поради уменията за изчакване, животът на бълхата може да продължи от две седмици, до две години. При перфектни условия, десет женски бълхи могат да снесат в рамките на месец над 25000 яйца. С включване на новото поколение в снасянето, яйцата стават над 90000. Видимите бълхи са едва 5%, а 95% се разпределят между яйцата, ларвите и какавидите.

Какви видове бълхи съществуват?

Бълхите са над 1600 до 2000 вида, разпределени в близо 18 семейства и нападат различни приемници. Според изследвания, 80% живеят по бозайници, 15% по птици, а 5% по риби. Студенокръвните се нападат от водна бълха (Daphnia), далечен роднина на сухоземните бълхи. Водните бълхи са над 150 разновидности, като Daphne Pulex има 5000 гена повече от човешките.

Водната бълха Daphne Pulex има 30 907 гена, които са с 5000 повече от човешките
Водна бълха Daphne Pulex. снимка: wikipedia.org

Най-разпространената котешка бълха (Ctenocephalides Felis) се пренася основно от котки, но хапе всякакви топлокръвни жертви. Кучешката бълха (Cetenocephalides Canis) и човешката бълха (Pulex Irritans) се срещат в природата доста по-рядко.

Печална слава носи ориенталската плъхова бълха (Xenopsylla cheopis), избила милиони хора с пренасяне на чумния бацил. Бактерията разболява бълхата, причинявайки запушване на червата й с множенето. Болният паразит, непрекъснато гладен, смуче и повръща бацила в кръвта, заразявайки гризачи и хора. Така пламва черна епидемия, уморила безброй хора.

Известен в селското стопанство вид е заешката бълха, причиняваща проблеми по зайците, истински бич за животновъдите. Съществуват още лалугерова бълха, бълхи по птици, студенокръвни и таралежова бълха, която не напада друг приемник, освен таралежа.

Какви заболявания причинява бълхата с ухапването си?

Освен болка и сърбеж, ухапването от бълха може да причини доста бели на жертвата. Бълхата пренася опасни болести и инфекции, като туларемия, бартонела, миши тиф, ендемичен тиф, уртикарии, риксетсиоза, трипанозома, херпетозома, бактериози, тежки патогени и болестни реакции на кожата. Риксетсиозата е болест, подобна на мишия тиф, но с по-тежко развитие, температура, повръщане, обриви, втрисане и силно главоболие.

Секретът, изпускан от бълхата е антикоагулант, предизвикващ опасни алергични реакции. Ужиленото място се зачервява, подува и скоро може да се развие в дерматит. Ухапаната тъкан често се напада от акари, загнездващи се в нея. Те предизвикват възпалени петна и мехури, което може да доведе до вторична инфекция и язва на кожата.

Алергичният дерматит предизвиква при хора и животни неистов сърбеж, задълбочаващо се раздразнение в кожата и опадване на окосмеността около ухапването. Децата често развиват уртикария, с обриви в долната част на краката, предизвикващи мъчителни сърбежи и опасност от последващо вторично инфектиране.

Домашните любимци не рядко поглъщат бълхи, дъвчейки ухапаното място. В организма на бълхата живеят тении, които не пречат на организма й. Попаднали в топлокръвен приемник, тези тении се развиват и причиняват опасни поражения на жертвата. Тенията често се прехвърля към стопани, малки деца и възрастни, с прегръщане и целуване на любимеца.

При по-сериозна зараза с бълхи, жертвите могат да развият анемия. Това заболяване е особено опасно при малки котета и кученца, където често има фатален резултат. Бълхите понякога пренасят редки и необичайни заболявания, предизвикани от бактерии на гризачи.

Публикувано: :

Информация за бълхи, която може да Ви интересува:

Инсекта Миланови - гр. София  |  Телефон: 0885 873 400 - консултация; 0888 537 017 - абонаментни договори  |  Еmail: insecta.milanovi@gmail.com

Текстовете в този сайт са обект на авторското право по смисъла на закона и копирането им е абсолютно забранено!

W3C | HTML5 v   Copyright: Инсекта Миланови© 2012-2020 г. Всички права запазени! :: Условия ::  Криейтив Комънс договор - лиценз и условия за ползване на сайта на Инсекта Миланови. DMCA.com Protection Status