Оси. Инсекта Миланови, ДДД фирма за борба с вредители, телефон0885 873400 Инсекта Миланови

Оси. Видове оси, характеристики и идентификация.

Пръскане за вредители, телефон 0885 873400    Унищожаване на оси, цени от ДДД фирма Инсекта Миланови Цени   Борба с вредители, промоции Промоции

Оси

ИНСЕКТА МИЛАНОВИ

Оси. Описание, видове и разлики между оси и пчели. Любопитно за оси.

Оси, видове оси, умения и забавни факти. Разлика между пчела и оса. Болести и алергии от ужилване на оси.

Оси. Видове оси и описание.

Оси, видове и разпространение. Осите по света са над пет хиляди вида. Те са жилещи насекоми, хранещи се според вида си с нектар, както и с други насекоми. Най-типични видове вредители у нас са европейски оси, обикновени оси, растителни, листни оси, плодови и хартиени оси. У нас най-често ще срещем европейска жълта оса, наречена още германска.

Осите са прародител на медоносната пчела. Въпреки че не произвеждат мед, всички оси имат важна функция за опрашването на растенията и унищожаване на ред вредители по растителни култури. Лошата репутация на осите идва основно уменията им да жилят. Ужилванията са болезнени и опасни при наличие на алергия към отровата им.

Снимка на оси.
Германска оса.

Подобно на стършелите, осите не умират при жилене. Те често са агресивни ако са нападнати, а с изваждане на жилото могат да жилят десетки пъти. В началото хищници, консумиращи насекоми, с еволюцията осите започват да се хранят и с цветен прашец.

Видовете оси са толкова много, че трудно могат да се опишат в строен справочник. Основният вредител в световен мащаб е жълтата европейска оса. Тя е проклятие за всеки турист на пикник. Напада неуморно сандвичи, напитки и кръжи зловещо в заведения, плажове, барбекюта, на открито и закрито.

Всъщност европейските оси не ядат месо, но го събират за да нахранят ларвите си. Те консумират растителен нектар и цветен прашец, а на масата се интересуват от вашите сокове и лимонади. Близо до осарника обаче е друго. Осите защитават гнездата си много агресивно. Осарникът побира от две до пет хиляди насекоми и резултатът е опасен за незащитен човек.

А знаем ли всичко за осите? Да разгледаме техните умения, начин на живот, как се появяват жилата на осите и други забавни факти.

Как изглеждат осите, любопитни умения и факти.

 • Осите са с продълговато, вталено в средата тяло, шест крака и характерна жълто-черна окраска на райета. Окраската има предупредителна и защитна функция и подава на околните животни и хора сигнал за опасност.
 • Повечето оси обичат да живеят близо до хората. Те строят гнездата си в земни дупки, близо до боклук, в тъмни, хладни места, дървесни хралупи, храсти, дупки по стените, къщички за птици, на тераси, в шкафове, в подпокривно пространство и под керемиди на покрива.
 • Социалните оси живеят в колонии и са разделени на касти. Кастите се състоят от женски оси, работнички, мъжки оси и царица. Жилят единствено женските оси, мъжките са различни като вид, биология и служат само за оплождане на новите царици.
 • Европейските оси живеят около година. През есента повечето измират и изоставят гнездото. Оцелява единствено царицата. Тя ще презимува за да изгради на пролет нова колония оси.
 • Когато навън се стопли, царицата оса изгражда малко гнездо и отглежда първите женски работници. Клетките на гнездото са шестоъгълни и тя полага в тях непрекъснато нови яйца. До есента старата царица умира с колонията, остават единствено младите оплодени женски.
 • Осите се хранят със сладък сок. От човешките храни те ще консумират нектари, газирани напитки и сладкиши. Възрастните обаче унищожават паяци и насекоми. Те нападат вредители и човешки храни, за да съберат месо за малките си ларви-хищници.
 • Осите са социални създания, тесни роднини на мравките. Смята се че древните листни оси (Symphyta) са междинно звено в еволюцията, от което са се отделили двата рода насекоми.
 • Осите общуват с роднините от семейството чрез феромони. При нападение над гнездото им, те излъчват феромонен сигнал за опасност към роднините. Мобилизирани заедно, жилещите насекоми нападат агресора в рамките на петнадесет секунди.
 • Атаките от оси са особено опасни при агресивните видове - европейски (германски) и обикновени оси. В селски и природни райони под много от тухлите на покрива има проблем с оси и гнезда на оси. Осарниците са от преработена дървесина (хартия) и е опасно да се премахват с палене за да не изгори къщата.
 • Жилата на всички оси са възникнали като средство за размножаване в еволюцията. С тяхна помощ, паразитните оси са пробивали тялото на насекомото за да снесат яйцето си в него. В момента все още съществуват ред паразитни оси, които продължават практиката на прароднините си. Други видове оси еволюират, но жилото остава като оръжие за защита.

Какви са разликите между пчели и оси?

 • Осите се различават от пчелите както по вид, така по навици, хранене, начин на гнездене, поведение, отрова и биология. Пчелите произлизат от осите, които са по-примитивен вид.
 • Външният вид на пчелите и осите има няколко разлики. Като хищници, осите са по-стройни от пчелите, лъскави, с по-тесен кръст, ханш и без окосмение по тяло и крайници.
 • Европейските оси са с дълги, тънки, стройни и добре развити крака. За разлика от пчелите, които се интересуват единствено от цветята, осите нападат човешки храни и напитки.
 • Пчелите са силно окосмени, със здрави и плоски в стъпалото крайници. Крачетата им са пригодени изцяло за удобно стъпване по растенията, с цел опрашване, произвеждане, събиране и транспортиране на цветния прашец в кошера.
 • Гнездата на пчелите са построени от восъчни клетки, изградени плътно едни върху други. Осите изграждат гнездото си на много слоеве от дървесен материал, които чрез сдъвкване и слюнка превръщат в целулоза. Гнездото на осите е на няколко нива. То приютява в себе си хиляди насекоми и може да достигне размер на средно голяма човешка глава.
 • Пчелите и осите инжектират отрова в тялото чрез жилото, което излиза от тялото им. Жилата на пчелите обаче са назъбени и се фиксират неподвижно в жертвата. При излитане на пчелата, жилото не помръдва. То се откъсва от тялото й, където е хранителния й тракт и насекомото загива от раната. Жилата на осите са гладки, излизат и осата атакува отново.

Болести и алергии, причинявани от оси.

 • Осите не пренасят опасни зарази и се считат за полезни насекоми. Без тяхната работа по опрашване на насаждения и унищожаване на вредни насекоми по селскостопански култури, животът на хората би бил изключително труден.
 • Основните проблеми, свързани с оси са свързани с тяхното ужилване. Еднократно ухапване от насекомото, макар болезнено, предизвиква локална подутина, но се счита за безобидно за хора без алергия към отровата. Опасно е когато човек бъде нападнат от колония и е ужилен многократно. Висок риск има също при алергични към ухапването хора. При тях може да настъпи анафилактичен шок, фатален при липса на бързи лекарски мерки.

Публикувано: :

Инсекта Миланови - гр. София  |  Телефон: 0885 873 400 - консултация; 0888 537 017 - абонаментни договори  |  Еmail: insecta.milanovi@gmail.com

Текстовете в този сайт са обект на авторското право по смисъла на закона и копирането им е абсолютно забранено!

W3C | HTML5 v   Copyright: Инсекта Миланови© 2012-2020 г. Всички права запазени! :: Условия ::  Криейтив Комънс договор - лиценз и условия за ползване на сайта на Инсекта Миланови. DMCA.com Protection Status