Мравки. Инсекта Миланови, ДДД фирма за борба с вредители, телефон0885 873400 Инсекта Миланови

Мравки. Видове мравки и общ преглед.

Пръскане за вредители, телефон 0885 873400    Унищожаване на мравки, цени за пръскане на ДДД фирма Инсекта Миланови Цени   Борба с вредители, промоции Промоции

Мравки

ИНСЕКТА МИЛАНОВИ

Мравки. Фараонови мравки. Любопитно за мравките.

Видове мравки в България. Забавни факти за мравки. Фараонови мравки. Как живеят мравките в мравуняка. Мравки и болести.

Мравки. Общ преглед и видове.

Мравки, видове и разпространение. Мравките са малки социални насекоми, които живеят в колонии. Видовото им разнообразие по земята надвишава дванадесет хиляди открити и класифицирани досега типа. Различните видове мравки са широко разпространени навсякъде и се считат за едни от най-успешните насекоми колонизатори в света.

Мравките живеят както сред природата, така и близо до човека. Те не присъстват единствено в полярните области. Някои мравки обитават гори и правят колониите си по дървета. Други живеят в пустинята. Съществуват мравки пътешественици, които скитат непрекъснато, мравки-паразити, както и вредни мравки, унищожаващи култури и хранителни запаси на човека.

Снимка на мравки отблизо.
Мравки.

В нашите географски райони съществуват много видове мравки, повечето от които са полезни насекоми и дори защитени видове, като червената горска мравка. В България за вредител се счита фараоновата мравка, пренасяща зарази и унищожаваща храната.

Фараоновите мравки са силно свързани с човека и неговите ресурси. Те са разпространени по всички континенти и обитават всякакви сгради. Живеят в къщи, кооперации, дворове, болници, заведения, кухни, производствени обекти и складове за храни.

Жилищните мравки са доста опасни в здравни заведения. Пътищата им до храната често минават през канали, тоалетни, мивки, места за боклук и други рискови за хигиената места. Така те увреждат хранителните продукти и могат да предизвикат стомашни заболявания или вътрешни зарази сред хората, особено в болници и клиники.

Мислим че познаваме чудесно мравките, но знаем ли всичко за тях? Да разгледаме някои събрани забавни факти за мравки.

Как изглеждат мравките и какви са техните способности?

 • Мравките са дребни насекоми, с шест крака, две пипала и тънка талия. Цветовете им варират от жълто, през червено и кафяво до черно, а размера е от милиметър и половина до пет сантиметра. Фараоновите мравки са жълто до кафяво тяло, дълго два мм.
 • Всички мравки са със силни и здрави челюсти, които са приспособени за различни операции. В зависимост от вида и типа храна, челюстите са с функция на дъвкане, рязане, трошене, убиване или пръскане на противника с отровни киселини.
 • Коремите на мравките са сложно устроени и имат две отделения. Едната камера е свързана със стомашна функция за обработка на храна, а другата е складова торбичка, в която се носи хранителен запас за семейството, малките, кралицата и другите мравки.
 • Повечето мравки живеят под земята, където градят своите колонии. Колониите имат структура на подземни градове и разполагат с помещения за храни, царска стая, детски ясли, помещения за отглеждане на култури, както и места за почивка на работниците.
 • Макар да спадат към летящите видове, повечето мравки не могат да летят и се придвижват пеша. Все пак съществуват и отделни типове летящи мравки. Някои мравки могат да скачат като бълхи, макар на не толкова голямо разстояние, а други умеят да плуват под вода, формирайки въздушно балонче, от което дишат. Смята се, че така са колонизирали острови.
 • Според вида, мравките биват слепи, с прости или много сложни очи, с разнородни функции. Чувството за вкус на мравките е богато и добре култивирано. Те различават чудесно сладко, кисело, солено и горчиво. Различните мравки се хранят с нектар, плодове, зърна и други продукти. Някои видове отглеждат листни въшки и гъби в камери от мравуняка.
 • Мравките умеят да хапят и да се защитават толкова добре, че някои видове са опасни за хора и животни. Огнените мравки прострелват врага с алкалоид пиперидин, предизвикващ силно парене, а мравките Paraponera в Америка инжектират химикал, предизвикващо така силна реакция, че тя се счита за най-болезненото ухапване от насекомо в света.

Как живеят мравките в мравуняка?

 • Мравките имат изключително силно обоняние и контактуват помежду си основно чрез феромони. Чрез коремните си жлези те отделят секрети, които подават информация на семейството. Секретите са различни за маркиране на път към храна, полови секрети, сигнали за опасност, феромони за разпознаване на вида и на службата, която изпълняват.
 • Мравките са строго кастови насекоми, като всеки от колонията има отделна функция. Седемдесет и пет процента са работници, с различни задачи. Някои работници са земеделци, други отглеждат кралицата и малките, трети са войници, а строителите се грижат за прокопаване, заздравяване и поддръжка на подземния град.
 • В една колония мравки работят единствено женските. Мъжките мравки се отглеждат в определени моменти и служат единствено за размножаване. Животът на мъжките е с най-ниска продължителност и трае от броени дни до няколко седмици или месец.
 • Колонията мравки може да има една или няколко кралици майки. Кралиците са до 8 пъти по-големи от работничките и живеят най-дълго. Те са много важни със снасянето на яйца, а без тях семейството загива. Една царица майка, според вида, може да живее до 30 години.
 • Колонията мравки произвежда крилати мравки. Крилатите мравки са мъжки мравки или оплодени кралици. Те се чифтосват във въздуха. Скоро след това мъжките умират, а майките излитат от мравуняка за да основат нова колония. След намирането на подходящо място, крилатата кралица гради новия дом и започва да храни малките, а крилата й падат.
 • Повечето мравки се размножават всеки сезон. В развитието си от яйце, те минават през ларви, какавиди и възрастни мравки. Фараоновите мравки се размножават чрез пъпкуване на колонията. Това се случва поне два пъти годишно. Новата колония остава свързана със старата и живее близо до нея. Това прави фараоновите мравки много трудни за борба.

Какви са жилищните или Фараонови мравки?

 • Фараоновите мравки са дребни, светложълти до червени и с черни петна по корема.
 • Фараоновите мравки се развиват от яйце до възрастен индивид за месец и половина.
 • Женските фараонови мравки живеят около четири месеца. Една женска може да положи за това време над четиристотин яйца. Работничките мравки в колонията живеят два месеца.
 • Характерна за жилищните мравки е внезапната атака. В началото се пращат няколко индивида, които разузнават терена. До броени дни мравунякът напада накуп.
 • Всички фараонови мравки консумират богата на протеини и захари храна. Гнездата им са скрити добре и на недостъпни места. Колониите им са големи, с много индивиди и често са съставени от няколко паралелни мравуняка, с независими структури и местоположение.
 • Фараоновите мравки се размножават по-често от другите мравки. За разлика от повечето видове с по една майка, те имат много кралици, които снасят непрекъснато яйца.
 • Характерните магистрали за фараонови мравки са кухни, бани, первази, тоалетни, цокли, канали, мивки, килими, стенни фуги, цепки, под контакти, ел ключове и до електроуреди. Нередки са случаите, в които предизвикват къси съединения в техника и контакти.

Какви заболявания причиняват мравките?

 • Фараоновите мравки пренасят най-вече в болниците зарази и резистентни на антибиотик бактерии, като стафилококи, стрептококи, ентеробактерии, гъбични заболявания и други патогени, в зависимост от пътищата на преминаване до хранителния продукт.
 • В кооперации, къщи и складове фараоновите мравки не се считат за мощен болестен фактор като хлебарките. Все пак те могат сериозно да заразят и увредят храните, ако магистралите им вървят по канали, кофи с боклук, торища или тоалетни.

Публикувано: :

Инсекта Миланови - гр. София  |  Телефон: 0885 873 400 - консултация; 0888 537 017 - абонаментни договори  |  Еmail: insecta.milanovi@gmail.com

Текстовете в този сайт са обект на авторското право по смисъла на закона и копирането им е абсолютно забранено!

W3C | HTML5 v   Copyright: Инсекта Миланови© 2012-2020 г. Всички права запазени! :: Условия ::  Криейтив Комънс договор - лиценз и условия за ползване на сайта на Инсекта Миланови. DMCA.com Protection Status