Комар. Инсекта Миланови, ДДД фирма за борба с вредители, телефон0885 873400 Инсекта Миланови

Комар. Информация и факти за комар.

Пръскане за вредители, телефон 0885 873400    Унищожаване на комари, цени Цени   Борба с вредители, промоции Промоции

Комар. Информация »   Комари

ИНСЕКТА МИЛАНОВИ

Комар. Информация за комар и анатомия.

Биология, размножаване, хранене и навици на комара. Жизнен цъкъл на комара, снимки и факти.

Комар. Информация за комар, черти.

Комарът е дребно насекомо, с продълговато тяло, кръгла глава, две очи и дълго хоботче за пробиване хранене. Всеки комар се изхранва и живее като смуче кръв. Различните типове комари имат предпочитания към кръвта на определена плячка, земноводни, птици или хора, но повечето комари смучат кръв от топлокръвните бозайници и човека.

Комарът е от голям раздел насекоми, наречени двукрили (Diptera), към който спадат и повечето мухи. В света има над 3500 комара, в над 100 рода, като броят на класифицираните продължава да се увеличава. В България досега са установени двадесет и един вида комари, като седемнадесет от тях са немаларийни, а като маларийни паразити са открити четири вида.

Снимка на комар
Комар.

Повечето комари принадлежат някой от долните три основни рода:

Culex комар се размножава в застояла вода и локви. Тези комари са слаби летци, живеят няколко месеца през лятото, хапят много упорито и болезнено. Макар да пият кръв от хора, те предпочитат птици и са най-активни вечер. Различими са с тъпи задни части.

Anopheles комарът снася яйца в течащи води или над тях, в непосредствена близост. Различава се с остра задница. Това е много опасна група комари, включваща печално известния малариен комар (Anopheles quadrimaculatus), убил милиони.

Aedes комарът е със заострен таз. Той се множи в наводнения и включва опасни видове комари, които разпространяват смъртоносна треска. Подобни видове за комарът, пренасящ Жълта треска (Aedes aegypti), Азиатският тигров комар (Aedes albopictus) и други видове. Тези комари са отлични пилоти и могат да пътуват до 120 км от местата си за размножаване до плячката. Те нападат хора в рано и по здрач, а ухапванията им са силно болезнени.

Каква е анатомията на комара?

Комарът разполага с добре оформена кръгла глава, антенки за сетивна информация, хранително смукателно хоботче, шест тънки, дълги крака и два чифта криле, отличаващи го от повечето четирикрили насекоми. Подобно на близката си роднина мухата, всеки комар има основен чифт задвижващи крила и две малки криле (халтери), отговарящи за баланса.

Главата на комара е оборудвана с две чувствителни антени. Антените са основно средство за намиране на плячка. Те различават миризми, излъчени от жертвата и половите миризми от партньора. По тях има също слухови рецептори за вибрация и детекторни власинки.

Очите на комарите са големи и отделени от двете страни на главата. Те са сложни, съставени от многобройни лещи, които предават паралелна информация, разграничават цветове, фон, движения, източници на светлина и други визуални образи. Устната част излиза от главата и е под форма на смукателно хоботче, с две допълнителни сензорни пипала.

Гръдният кош на комара е двигателят на насекомото. Той е специализиран изцяло за придвижване. От него излизат шест крака, всеки с нокът в края на ходилото. На гърба комарът има два чифта крила. Основните отговарят за движението, лупингите и скоростта, като могат да се размахват до 600 пъти в секунда. Малките крила се намират зад основните и отговарят за баланса, както и за някои равновесни функции в полета на комара.

Как се храни комара?

Мъжките комари се хранят единствено с нектар, сокове и цветен прашец от цветя, плодове и растения, като не смучат кръв. С какво обаче се хранят женските комари?

Всъщност, женският комар не яде кръв през цялото време от живота си. Той се нуждае от храна за да съществува. Подобно при мъжките комари, храната се набавя чрез захари от цветния прашец на растенията. Кръвта е необходима на комара за да подсигури протеин на яйцата си. Дори смукал кръв, женският комар яде захари, иначе ще умре от липса на енергия.

Женските комари имат добре обособени за смукане на кръв хранителни органи. Хоботчето е оборудвано с пробивно-режеща система. Тя се състои от четири назъбени като трион ножове, разрязващи тъканта. След пробиването на кожата, в кожата се вкарват две сонди. Едната тръбичка инжектира в кръвта ензими, който спират съсирването и разрежда кръвта. Другата тръбичка е с проста смукателна функция, отвеждаща кръвта в корема на комара.

Комарът ще пие кръв докато поеме необходимото количество, което средно е пет микролитра на хранене. За детекция на достатъчното количество консумирана кръв отговаря специален сензорен нерв в корема. Ако той се увреди или отстрани, женският комар ще смуче кръвта безконтролно, докато накрая коремчето му се пръсне от течността.

Комарите надушват своята плячка посредством куп сензори, подобни на командното табло на военен самолет. Те улавят отдалеч наличен издишан въглероден диоксид, млечна киселина, цвят на жертвата, осъществено движение, температурна разлика спрямо средата, миризма, химични вещества от потта и други маркери, излъчвани от топлокръвните създания.

Как протича жизненият цикъл на един комар?

За да стане възрастно насекомо, комарът минава през няколко етапа, като повечето от тях протичат под водата. Жизненият му цикъл варира от една седмица до няколко месеца, в зависимост от вида на комара, пола му и околните условия в средата.

Яйцата на комара са дребни, бели и плуват по водата. Често те са залепени по няколко в групичка, която образува малък сал. При неблагоприятни условия, повечето яйца ще преживеят зимата и ще се излюпят едва след затоплянето, през късна пролет или лято.

От яйцето се излюпва ларва на комар. Тя е малко червейче, което живее на повърхността на водата и диша кислород през въздушна тръбичка. Ларвата се храни с органични материали, филтрирани през водата. През този етап тя ще заспива и сменя кожата си четири пъти, като всеки път ще бъде малко по-голяма и по-различна като функция от преди съня.

След последната смяна на кожата, обвивката в ларвата на комара се променя и втвърдява. Ларвата се превръща в какавида. Какавидата поема въздуха през две тръбички. Тя няма нужда от храна, но докато живее под твърдата защитна обвивка, в организма й текат процеси, които ще я трансформират в малък, полово оформен мъжки или женски комар.

Скоро развитият малък комар ще разкъса обвивката с помощта на кислородното налягане. Заедно с изплуването на черупката, той ще излезе за първи път на въздух. След като изсъхне, новороденият комар ще разпери крила и ще отлети на земята за да търси своя брачен партньор. Той ще пристъпи към чифтосване веднага, дори преди да се е нахранил.

Дни до седмици след оплождането, мъжкият ще опрашва растенията, хранейки с нектар и прашец и ще умре. Оплодената женска ще търси кръв, чиито протеини са й нужни за да снесе яйцата си. Животът й ще продължи до три или пет месеца и тя ще отлага яйца няколко пъти. Яйцата, които ще положи върху водата, според вида и условията ще са от сто до триста. След всяко оплождане, женският комар ще търси да пие кръв за да може да снесе яйца.

Публикувано: :

Инсекта Миланови - гр. София  |  Телефон: 0885 873 400 - консултация; 0888 537 017 - абонаментни договори  |  Еmail: insecta.milanovi@gmail.com

Текстовете в този сайт са обект на авторското право по смисъла на закона и копирането им е абсолютно забранено!

W3C | HTML5 v   Copyright: Инсекта Миланови© 2012-2020 г. Всички права запазени! :: Условия ::  Криейтив Комънс договор - лиценз и условия за ползване на сайта на Инсекта Миланови. DMCA.com Protection Status