Мишки. Инсекта Миланови, ДДД фирма за борба с вредители, телефон0885 873400 Инсекта Миланови

Мишки. Видове мишки, идентифициране.

Пръскане за мишки, телефон 0885 873400    Унищожаване на мишки, цени Цени   Борба с вредители, промоции Промоции

Мишки.

ИНСЕКТА МИЛАНОВИ

Мишки, описание, видове и болести. Любопитно за мишките.

Видове мишки. Умения и забавни факти за мишки. Признаци за нападение от мишки, пренасяни болести и стопански щети.

Мишки. Преглед на мишките, като вредители.

Мишки, видове и разпространение. В световен мащаб, видовете мишки са над 600, а у нас се срещат главно четири вида мишки: домашни мишки, горски мишки, полски мишки (полевки) и оризищни мишки. Някои мишки, като белите, са декоративни и се отглеждат за домашни любимци. Съществуват и други видове от семейство мишки у нас, като степни, скачащи мишки и др. Все пак най-разпространени вредители в България остават домашните мишки.

Домашни мишки. Снимка.
Домашни мишки.

Домашните мишки живеят около домове, търговските структури, в открити полета и земеделски земи. Мишките консумират и замърсяват хранителните продукти, семена и животински фуражи.

Нападението от мишки води до големи селскостопански и имуществени щети. Къщните мишки са опасни преносители на болестни патогени и паразити. Нерядко мишките стават и причинители на пожари, увреждайки електро-инсталации и кабелите в сградите.

Как изглеждат мишките и какви умения имат?

 • Мишките са изключително добри скачачи. Те могат да извършат скок нагоре до 45 см.
 • Всички мишки са способни катерачи. Ако не бягат, при седеж стоят изправени на два крака, подпрени на опашката.
 • За разлика от други гризачи, мишките не спят зимен сън. Консумират малко вода и практически могат да я приемат само от храната, за разлика от плъховете.
 • Мишките се характеризират предимно с вечерна и нощна активност.Те се отличават със забележителна репродуктивна способност.
 • Дължина на тялото на мишките варира от 7.5 до 10 см, а на опашката е 5-10 сантиметра. Те имат силен, оглушително цвърчащ звук на гласа.
 • Цветът на козинката на различните мишки може да бъде от бял до сив и светлокафяв до черен. Коремчето е светло. Козината е къса. Къси са също космите на ушите и опашката.

Мислим че познаваме добре мишките, но знаем ли как да различим че са ни нападнали точно мишки, а не плъхове или други гризачи? Нека разгледаме характерните признаци за нападение от мишки.

Кои са признаците за нападение от мишки?

 • Изгризаните от мишки места места изглеждат като издълбани с тънко острие на нож. При нападение от горска мишка, резките се появяват върху стеблата на дърветата или техни части.
 • Мишките изгризват чисти, симетрични дупки, с широчина от 0.6 см. до 3-4 см. Често в кухнята се откриват изядени ъгли на кутии, както нагризана хартия, необходима за гнездата им. По сапуните нерядко има изгризани места и следи от зъби. Наядени са и други почистващи препарати, като прах за пране, меки вещи и електрически кабели.
 • Мишките произвеждат учудващо количество шум. Често можете да чуете звуци на драскане или цвърчене, от стените и тавана. Привечер и рано сутрин са най-активни. Тогава можете да мернете пробягващи наоколо мишки.
 • Изпражненията на мишките са дълги около 3 мм. Цветът им е черен и миришат на мухъл. При наблюдение под лупа, върху тях се виждат надлъжни хребети, а краят им е квадратен. За сравнение, изпражненията на хлебарката са с размер 0.5 - 1мм.
 • Ако мишката е оставила екскременти в затворено пространството, помещението излъчва специфична мускусна миризма.
 • Можете да намерите труп на мишка, във воден източник, тоалетната или в затворено пространство. Понякога трупът е на недостъпно място, а в помещенията се разнася силна, гнило сладникава миризма, на леш. Характерно за трупната миша миризма е, че започва слабо, усилва се с времето и продължава няколко седмици.
 • Следите на мишките са много малки, отличават се с четири или пет скосени пръста, в края на които се забелязва следа от нокет. Размерът на предните лапички е от 12 до 18 мм. Следите са с вътрешни вертикални ъгли.

Структурни повреди, нанесени от мишки?

 • Мишките изгризват изолации на стени и тавани, както на електрически кабели. Освен икономически щети, изгризването на изолациите на проводници от мишки, става предпоставка за възникване на огромен брой пожари. Често тези пожари се водят в отчетите, като предизвикани от неизвестен причинител.
 • Мишките нападат както продукти, така и опаковките на съхранени човешки и животински храни. Съхранените книги, дрехи, документи и всякакви вещи често са нахапани или заразени с паразити от слюнка, косми и екскременти.

Земеделски поражения и щети, причинени от мишките?

 • Мишките могат да копаят и се хранят със новозасадени култури. Те унищожават огромно количество новозасадени семена и фураж.
 • Запазените ненахапани зърна могат да са замърсени с миша урина, изпражнения и косми.
 • Мишките унищожават масивно съхранени човешки и животински храни. Изядените от тях продукти са незначителни по размер, в сравнение с нагризаните и заразени с прах от екскременти, слюнка и паразити храни.
 • Мишките нанасят поражения и по дървета. Понякога, особено в края на зимата, мишките изгризват тънък колан от дървесните стъбла.

Какви зарази и болести пренасят мишките?

 • Природните мишки предават опасни болести върху хората и добитъка. Опасностите, свързани с мишки, са както зараза от непосредствени техни заболявания, така и болести, свързани с пренасяните от тях паразити.
 • Най-чести пренасяни от мишки инфекции са: салмонелоза, лептоспироза (болест на Вайл), туларемия, тении, дизентерия, коремен тиф, трихинелоза, бяс, лимфоцитен хориоменингит, везикулозна рикетсиоза, тежки дерматити и гъбични инфекции.
 • Съществуват още над 50 опасни вирусни и други заболявания, свързани с консумация или допир до продукти, заразени чрез миши фекалии, урина или слюнка.

Публикувано: :

Информация за мишки, която може да Ви интересува:

Инсекта Миланови - гр. София  |  Телефон: 0885 873 400 - консултация; 0888 537 017 - абонаментни договори  |  Еmail: insecta.milanovi@gmail.com

Текстовете в този сайт са обект на авторското право по смисъла на закона и копирането им е абсолютно забранено!

W3C | HTML5 v   Copyright: Инсекта Миланови© 2012-2020 г. Всички права запазени! :: Условия ::  Криейтив Комънс договор - лиценз и условия за ползване на сайта на Инсекта Миланови. DMCA.com Protection Status