Плъх. Инсекта Миланови, ДДД фирма за борба с вредители, телефон0885 873400 Инсекта Миланови

Плъх. Информация за плъх.

Пръскане за вредители, телефон 0885 873400    Унищожаване на плъхове, цени Цени   Борба с вредители, промоции Промоции

Плъх. Информация за плъх »  Плъхове

ИНСЕКТА МИЛАНОВИ

Плъх. Описание на черен и сив плъх.

Канален и покривен плъх. Къде живее плъха, с какво се храни и как се размножава. Разлики между мишка и плъх. От какво се страхува плъха и какво харесва. Плъх и болести. Снимки на плъхове.

Плъх. Информация за плъх. Идентификация и черти.

Плъхът е среден по размер гризач, с дълга и здрава опашка, черни топчести очи и къса козинка. Основни видове плъхове у нас са канализационен плъх (сив плъх) и покривен плъх (черен плъх). Домашните плъхове - любимци, са обикновено бели или пъстри. Те са чисти гризачи и не са по-опасни за здравето от другите питомци.

Разделението на двата основни вида плъхове у нас като етимология не отговаря точно на името им. Сивият плъх рядко е сив на цвят, а черния плъх не е черен. Най-лесно вида плъх се отграничава по местообитанието му. Покривният плъх (черен) гнезди на високи места, покриви и в сухи помещения. Каналният (сив) плъх живее в канали, мазета и дупки под земята.

Снимка на черен плъх, излизащ от покрива.
Черен плъх (покривен).

Цветът на горните два подвида плъх варира от жълтеникаво бяло, светло сиво, светло кафяво, през пъстро до черно. Гъстотата в козинката на плъха отново е различна, в зависимост от подвида.

Видовете плъхове се различават като размер, форма на тялото, дължина, окосменост на опашката, големина на ушите, форма на муцунката и поведение. Това налага чертите на черния плъх и каналния плъх да бъдат разглеждани отделно.

Защо ни е да отличаваме сивия плъх от черния плъх?

Когато сме нападнати от плъх, добре е да отличим неговия вид. Покривният плъх и каналният плъх имат различно поведение, места за обитание и привички. Борбата с плъха се прилага ефикасно, когато е с адекватни спрямо уменията и навиците му мерки.

Причината, поради която каналния (сивия) плъх и черния (покривен) плъх са най-често разглеждани, е че те са най-разпространените космополитни видове в света. Не по-малко важно е, че тези упорити вредители нанасят масивни икономически щети в стопанствата.

Как се наричат още каналния плъх и покривния плъх?

Имената на двата вида плъх са толкова много, че могат да предизвикат известно объркване. Тези плъхове са космополити. Всеки район от света ги назовава според специфичните им черти, видоизменени от климата, местността и обитанието им.

Покривният плъх (Rattus rattus) се нарича черен плъх, корабен плъх, домашен плъх, александрийски плъх, староанглийски и чумен плъх.

Канализационният плъх (Rattus norvegicus), бива назоваван още норвежки плъх, сив плъх, кафяв плъх, Браун плъх, пристанищен плъх, Хановерски плъх, кафяв норвежки плъх и тн.

Трудно е да се определи кой от двата вида плъх е по-опасен като вредител и болестотворен носител. Все пак каналният сив плъх е по-агресивен и безогледен в атаките си. Той доминира между двата вида, измествайки черния и е по-разпространен у нас и по света.

Какви са видимите разлики между сив плъх и черен плъх?

Каналният плъх и покривният плъх лесно се бъркат, защото са сходни по изглед и размер. Все пак има дребни разлики във външността, които могат да ги отличат.

Разлика между покривен плъх и канален плъх. Снимка.
Разлики между черен и сив плъх. Превод снимка: wikipedia.org

Муцунка и очи на плъха:

 • Канален плъх (сив) - тъпа муцуна, малки очички.
 • Покривен плъх (черен) - остра муцуна, големи очи.

Форма на тялото:

 • Канален плъх - крушовидно тяло, с разширение към таза.
 • Покривен плъх - строен, банановидна форма на тялото.

Размер и форма на ушите:

 • Канален плъх - къси ушички, които не достигат очите.
 • Покривен плъх - дълги уши, леко подгънати напред в края си.

Размер, цвят и окосмение на опашката:

 • Канален плъх - по-къса от тялото, гола опашка (15—22 см). Върхът й е по-тъмен от основата.
 • Покривен плъх - опашка, по-дълга от тялото (14—23 см), стигаща почти до муцуната. Опашката е гола, но има единични косми.

Размер на тялото и задните лапички:

 • Канален плъх - тяло, с размер 18-27 см, задни лапи - 4-5 см. Женската е с 12 цицки.
 • Покривен плъх - трупа е 14-20 см., задните лапи - 3-4 см. Женската има 10 цицки.

Цвят на козинката и корема:

 • Канален плъх - пъстър, от светло кафеникав до тъмносив, с тъмен слой по повърхността. Сиво до жълтеникаво бяло коремче.
 • Покривен плъх - варира от тъмносив, през кафяв до пъстър или черен. Цветът на корема е от сив до бял, по-светъл от козинката.

Как ще различим домашна мишка и млад плъх?

Разлика между плъх и домашна мишка. Снимка.
Разлика между плъх и мишка.

Често домашната мишка се бърка с млад плъх, защото имат сходни визия и размер. Като цяло, сравнени с мишката, по-младите плъхове са с визуално доста по-големи глави и лапи, съотнесени към трупа. Мишките са с пропорционални размери.

Отличителна разлика са и нагризаните следи, които при плъха са по-големи и дълбоки от мишите. Ако не можете да огледате добре вредителя, огледайте това, което е оставил след себе си. Изпражненията на мишката са доста по-малки от тези на плъха. Различен също е размерът и вида на оставените следи от лапи, а има различия и в други маркери.

Къде предпочита да живее плъха?

Черен плъх (покривен)
Покривният плъх е по-топлолюбив и сухолюбив от сивия. Той живее и гнезди над земята, в храсти, гъста растителност, бръшлян и кухи дървета. В сграда обича високи места - стени, тавана, хамбари, кухи стени, окачени тавани, високи шкафове, гипсокартона и покриви. Понякога живее до брегове, огради, езера, потоци и язовири.

Покривният плъх рядко ще копае дупки, ако може да гнезди над земята. Ще го видите по греди, жици и траверси. В дивата природа живее по дървета, лози и кухини в скалите. На тавана ще причини сериозни поражения с дейността по изграждане на дома. Гнездата са сферични, от стърготини, клони, листна, растителна маса и плат.

Сив плъх (канализационен)

Дупки на сив плъх под къщата, снимка.
Дупка на сив плъх под основата на къщата, в земята.

Каналният плъх предпочита ниски и влажни места за живот. Обича да гнезди в дупки под земята. Дупките изкопава в основите на сградата, по протежение на дължената й, под ограда, пристройка, навес, железопътна линия, скали или компост. Прави мрежа от подземни тунели, с няколко гнезда, камери за храна, един или повече входа и с изходи за евакуация.

Сивият плъх населява силози, хамбари, ферми за животни, дупки под бетонни плочи, водоеми и развъдници. В града, каналният плъх ще се приюти в мазе, приземен етаж, канализационни отвори, тунели, дупки в тротоари, канали, влажни зони в градини, до алеи и насаждения. Ако числеността е висока, може да насели и таваните. Приспособен е да живее до боклука.

Каналните плъхове живеят до магазин, склад за фураж, заведения, винарски изби, месокомбинати, напуснати сгради, автомобили, подземни пристройки, докове, брегове и сметища. Гнездата на сивия плъх са от мек материал, хартия или сдъвкани парченца трева.

Макар да се избягват, сивият и черният плъх могат да живеят в една постройка. Там каналният плъх ще заеме основите на сградата, а покривният плъх ще насели високите й части.

Как се размножават черния плъх и сивия плъх?

Черен плъх (покривен)
Покривният плъх се плоди с три до пет поколения годишно и ражда от шест до десет малки. Достига полова зрялост на три до пет месеца. Живее около година. Женският плъх умее да регулира при оскъдица разможаването, свеждайки поколението до едно годишно. Оформят социални групи до 60 плъха. Ако популацията нарастне прекомерно, може да копае дупки.

Сив плъх (канализационен)
Сивият плъх е много плодовит и ражда четири до седем пъти годишно. Той достига полова зрялост на пет седмици. Женската е бременна 3 седмици и ражда от 5 до 14 плъхчета (средно 7), които проглеждат и израстват бързо. Размножаването на каналния плъх е в пик през пролетта и есента. Групата има строго социална йерархия. При пренаселване, каналният плъх сам регулира числеността си, като по-ниските йерархични нива биват убивани първи.

С какво се хранят покривния и канален плъх?

Плъховете са всеядни. Те ядат зърно, боклуци, сапун, свещи, растения, насекоми, месо, плодове и яйца. Черният и сивият плъх биха споделили една храна, но не се хранят заедно. При избор каналният и покривен плъх ще изберат различни храни.

Сивият плъх харесва месо и въглехидрати, а черният плъх - плодове и ядки. Снимка.
Сивият плъх обича пица, а черният харесва плодове и ядки.

Черен плъх (покривен)
Черният плъх прилича по вкуса си на катеричка. Той харесва богато меню от плодове и ядки. Любима храна на черния плъх са плодове, особено цитруси. Той ще атакува висящ на дърво плод, изгризвайки го отвътре, до куха обвивка. Намери ли лимон, ще изгризе само кората му. Ако плодове няма, черният плъх ще нападне ядки, зърна, пресни зеленчуци, месо и охлюви.

Покривният плъх обича сочна храна, с която да набави необходимата за организма си течност. Далеч от хората, плъхът ще консумира семена, стъбла, гъби, плодове, листа, както дребни гръбначни и безгръбначни създания. При липса на качествена храна, черният плъх може да консумира почти всичко, дори отпадъци и хартия.

Черният плъх започва да търси храната си след залез. Неизяденото количество се складира за по-късно, в гнездото. На ден, покривният плъх изяжда до 15-30 г храна и изпива до 15-30 мл течности. Ако не може да набави течност от храната, той търси воден източник. Във ферми, черният плъх замърсява фуража в хранилки, складови продукти и наранява живата реколта.

Сив плъх (канализационен)
Каналният плъх харесва храни с високо съдържание на въглехидрати и протеини. Негово любимо меню са пресните месо, риба, ядки, зърна, насекоми и някои плодове. Във ферма може да убие пиле или да изяде яйцата. Сивият плъх е всеяден, но предпочита качествени и разнообразни пресни храни, вместо застояли продукти и боклуци.

С годините живот около хора, сивият плъх променя предпочитанията си. Последни проучвания показват, че любими храни на този плъх вече са макарони със сирене, картофки, хляб, яйца, моркови, меса и смески, а зърната се пренебрегват. Ако добра храна липсва, плъхът все пак ще консумира всичко, което намери, дори боклуци.

За едно денонощие канализационният плъх изяжда от 20-75 г храна и се нуждае от поне 30 мл вода. При липса на вода, той ще ближе роса или кондензирани по стените капчици. Изядените тръби са резултат от стремежа му към вода. Каналният плъх е силно зависим от наличие на вода, а при липсата й мъчително умира.

И двата вида гризачи нанасят вреди и замърсяват храните, но са мнителни към капани, стръв и нови предмети, което превръща унищожаването на плъхове в задължителна, но трудна задача.

Какви са сетивата на плъха и кога е активен?

Черният и сив плъх са активни най-вече след здрач и преди изгрева. Подобно на мишките, плъховете са адаптирани за нощен живот и дейност. В обиколките си, плъха запаметява новите територии, препятствия, места за храна, капани и пътища.

Черният плъх живее на покрива или в гипсокартона, снимка.
Черният плъх живее на покриви и е умел катерач и балансьор.

Плъховете са далтонисти, но е установено че могат да различават нюанси в цветовете. Независимо от лошото си зрение, плъхът се ориентира прекрасно. Космите по тялото на плъха са свързани със сетивните му нерви. Плъхът има развита чувствителност и към звуци, улавяйки сигнали във звуковия и ултразвуков диапазон.

Черният плъх е по-адаптивен и подвижен от каналния. Той редовно обхожда до километър в търсене на храна, а при необходимост обикаля и два километра територия. Способен е да носи храна на семейството си.

Покривният плъх има отлично усещане за баланс. Той ползва дългата си опашка за да стабилизира движението. Черният плъх е по-бърз от сивия и е пъргав катерач, избягващ умело нападатели. През нощта ще го видите да се движи по върха на покриви и огради.

Каналният плъх обикаля за храната си територия от 100-150 м в диаметър. Най-интензивно се движи на 20 м от гнездото. Традиционалист, той е мнителен към нови форми и храни. Много добър плувец и копач, сивият плъх е с по-оскъдни умения за катерене от черния.

Сивите плъхове произвеждат богата гама ултразвукови сигнали, с които общуват помежду си и съобщават местоположение, намерена храна и опасности. Тази тяхна способност усложнява драстично борбата с плъхове, превръщайки ги в не лесен противник.

Заболявания, проблеми и болести, причинени от плъхове.

Снимка на канален плъх в мазето.
Плъхове и пренасяни болести.

Каналният плъх и покривният плъх нанасят тежки материални щети в стопанствата. Те разрушават постройки, съоръжения, замърсяват продукти, храни, предизвикват истински икономически бедствия, пожари и наводнения, пренасят епидемии по хора и добитък.

Плъховете се смятат за рисков фактор от най-висока степен, за пренасяне на опасни болести, с тежък изход и създаване на епидемиологични огнища. Заразите пламват, при допир със замърсени от плъх чрез урина, фекалии, косми или слюнка продукти, чрез домашен любимец, контактувал с труп на плъха, вдишан прах с вируси, както при директно ухапване от плъх.

Живеейки сред отпадъци или канали, плъховете са между неспирни зарази и патогени, някои от които не ги разболяват. Част от заразите идват и от паразити по плъха: кърлежи, акари, бълхи и други.

Плъхът е преносител на опасни заболявания и инфекции като: лептоспироза, токсоплазмоза, мелиоидоза, салмонелоза, хепатит, микоплазмоза, туберкулоза, ку-треска, плъхова треска, туларемия, бяс, неморалгична треска, криптоспоридиоза, пастурелиоза, листериоза, йерсиниоза, нематодни паразитози и тении. Плъхът пренася и тежки вирусни болести, някои фатални и без лечение.

Публикувано: :

Инсекта Миланови - гр. София  |  Телефон: 0885 873 400 - консултация; 0888 537 017 - абонаментни договори  |  Еmail: insecta.milanovi@gmail.com

Текстовете в този сайт са обект на авторското право по смисъла на закона и копирането им е абсолютно забранено!

W3C | HTML5 v   Copyright: Инсекта Миланови© 2012-2020 г. Всички права запазени! :: Условия ::  Криейтив Комънс договор - лиценз и условия за ползване на сайта на Инсекта Миланови. DMCA.com Protection Status