Мишка. Инсекта Миланови - ДДД фирма за борба с вредители, телефон 0885 873400  Миланови

Мишка. Информация за мишка.

Пръскане за вредители, телефон 0885 873400    Унищожаване на вредители, цени Цени   Борба с вредители, промоции Промоции

Мишка. Информация »  Мишки

ИНСЕКТА МИЛАНОВИ

Мишка. Информация за мишка.

Биология, навици на мишките и разпознаване. Снимки на мишка.

Мишка. Информация за мишка. Идентификация и черти.

Мишката е строен и пъргав гризач, с къса козинка, кръгли черни очи, заострен нос и дълга опашка. Основните видове мишки, срещащи се на нашата географска ширина са домашна мишка, полска мишка и горска мишка. Най-упорит вредител се счита домашната мишка, която нанася сериозни икономически и болестотворни вреди, в съжителство с човека.

Външният вид на природната мишка варира като цвят, от сиво, кафяво, преливащо до черно. Опитомената мишка е предимно с бял цвят на козинката и пъстри петна. Всяка мишка има бял или светъл корем. Някои видове са с бели крачета, а полските мишки, ориентирани към събиране на реколти от полетата, имат характерни горни резци.

Мишка. Снимка.
Домашна мишка.

Всички мишки са бързи, с чудесни умения за плуване, катерене и скачане. Те могат да направят до 45 см вертикален скок, от място.

Най-често можете да видите мишка в бяг, или застанала на 4 крака. Мишките застават на задните си лапички, подпрени на опашката, само в ситуации на хранене или борба. Дългата опашка на мишката в хоризонтално положение балансира бягането, а крайчето й се изправя нагоре, освен ако не е стресната.

Какъв е териториалния обхват на домашните мишки?

Мишката е любознателен изследовател. Докато обикаля за да си набави храна и вода, всяка мишка обхожда от 3 до 10 километра в диаметър, рядко излизайки извън този обхват.

Домашната мишка непрекъснато проучва околната среда, запаметявайки пътища, локации на храна, вода, препятствия, удобни за подслон места и други особености на обкръжението. Мишката открива бързо нови обекти и не се страхува от необичайни и странни форми, за разлика от плъха. Новополучената информация, мишката предава на своята популация.

Къде живее вредителя домашна мишка?

Домашната мишка се заселва в близост до хора, къщи, вили, складове, селскостопански обекти и ниви. Мишката живее на скрити места, подслонявайки се около храната.

В градска среда, една домашна мишка може да прекара целия си живот по сградите. Извън градските кооперации, във вилите и в селата, тя не може да живее само в помещенията. Там мишката ще намери подслон, близък до основата на постройката. Тя може да гнезди още в храсти, мазета, гаражи, тревиста площ или изкопана в земята дупка.

Гнездото на мишките е конструирано от меки, влакнести материали - хартия, парцали, картон, талашит или мебелна дамаска. Като цяло, мишето гнездо има форма на топка. Размерът обичайно е от 10 до 15 см.

Локацията на мишето гнездо може да бъде навсякъде - по стените, на тавана, в кутии за опаковки, чекмеджета, в тапицерията на мебелите, неработещ комин, стенни и изолационни кухини, дори във фурната на печката или в друг обемен електроуред. Извън гнездото на мишката, в близост, се наблюдават отломъци или изгризани парчета.

Как се размножава домашната мишка?

Женските и мъжки мишки трудно се различават. Ако са възрастни, може да отличите в женските мишки 5 чифта зърна, а при мъжките тестиси, които позволяват скриване в тялото.

Мъжката мишка зачита обсега на другите мъжки мишки и не влиза в място, завладяно от нейн събрат. В подслона, където е гнездото, доминантната мъжка мишка живее с няколко женски мишки и младото им поколение.

Мишката е изключително плодовита. Тя не живее дълго - максимум година-две, но благодарение на своите размножителни способности, новопристигналата популация мишки се умножава значително за няколко месеца и бързо населва завладяната територия.

Мишката е готова за размножаване, на двумесечна възраст. При благоприятна среда - вода, храна и подслон, възпроизвеждането стартира. Всяко поколение дава живот на четири до седем мишлета. В добри условия, се раждат от пет, до десет поколения мишки годишно.

Женската мишка ражда 19 до 21 дена след оплождането. Новородените мишки са голи, очите им са срастнали. До две седмици, малките мишлета израстват, проглеждат и се окосмяват. Започват да гризят твърда храна още на третата седмица, а след шест до десет седмици, достигат полова зрялост.

С какво се храни една домашна мишка?

Мишката има два основни интервала на хранене, непоследствено преди съмване и привечер. През останалото време, тя похапва на всеки час, до два. Всяка възрастна мишка, в течение на деня, може да изяде около от 10 до 15% от теглото си.

Домашните мишки в природата консумират растителна маса. Те имат предпочитания към храната. Въпреки това, мишката е всеядна. Ако е гладна, домашната мишка ще яде своите екскременти, подсигурявайки си хранителни вещества, изработени от чревните й бактерии.

Домашната мишка е експериментатор и взема проби от всяка налична храна. Тя харесва семена и зърна, но предпочита храна, с голямо съдържание на захар, мазнини и белтъци. Мишката напада шоколад, ядки, маслени храни, тестени и сметанови изделия. Ако те липсват, се ориентира към семена и зърна. Мишката умее да копае новозасадени семена от нивите, унищожавайки огромно количество заложени насаждения и фураж.

Домашните мишки не са зависими от водата. Те консумират минимално количество течности, като си ги подсигуряват предимно от изядените храни. Въпреки това, мишката пие вода, когато я има на разположение. При липса на достатъчно влага в организма, набавена от храната, размножителните способности на домашната мишка силно спадат.

Изяденото средно количество храна от мишката не е много, около 3 грама на ден, до 2 кг на месец. Десетократно обаче е количеството на нахапана, замърсена с прах от изпражнения, косми, урина и слюнка продукция, оставаща негодна след нея.

За година, една двойка мишки може да произведе до 18 кг опасна тор и невъобразими щети. Това превръща домашната мишка в сериозен вредител, нанасящ значими икономически и болестотворни поражения в стопанството.

Как се ориентират мишките? Кога са активни?

Домашната мишка е активна предимно на свечеряване и в нощните часове. Все пак, ако видите мишка през деня, това не значи непременно че гъстотата на популацията е нарастнала. Подобна констатация, обаче, е характерна за плъховете.

Домашната мишка е пъргав гризач, с чудесни умения за скок, плуване и катерене. Тя балансира своите движение със здравите си крака и опашка.

Мишката се смята за далтонист. Всички мишки са с лошо зрение. За сметка на това, сетивата на мишката за звук, вкус и осезание са отлични и я ориентират чудесно в средата.

Сезоните не оказват драстично влияние върху активността на мишката. Сравнена с други вредители, мишката не спи зимен сън, нито спира активността си. Все пак, ако условията за намиране на храна, вода и подслон са ограничени, популацията трудно нараства.

Кои са заболяванията, пренасяни от мишки и какви щети нанасят?

Домашната мишка причинява значими икономически и земеделски щети на стопанството. Тя изгризва и заразява продукти, опаковки, дрехи, мебели, книги, засадени дървета, семена и всякакви вещи. Гризейки изолации и кабели, освен, че причинява погром, мишката става чест причител на ел проблеми, къси съединения и пожари.

Макар с по-малко влияние от плъха, домашната мишка е опасен преносител на заболявания, както нейни, така причинени от бактериите, които разнася. Заразените с миши изпражнения продукти, най-често причиняват разпространение на салмонелоза. В преноса на това заболяване, домашната мишка се счита за по-опасен вредител от плъха.

Рох бактерията причинява варицелоподобен обрив и се получава след инфектиране чрез домашна мишка, заразена от кърлеж. При ухапване от домашна мишка, често се получава дерматитен обрив, дължащ се на зараза в мишката, причинен от вид акари.

Опасна за човека вирусна инфекция е менингит, известен като лимфоцитен хориомененгит. Той се предава на човека от домашна мишка, при досег до заразени с изпражнения или прах продукти. С пренасяне на заразени с миша тор вещи, често и от домашни любимци, могат да се предадат болести, като плъхова треска, тения и рей гъбички.

Други опасни, разпространявани от домашна мишка заболявания, са лептоспироза (болест на Вайл), туларемия, дизентерия, коремен тиф, трихинелоза, бяс и везикулозна рикетсиоза, както ред зарази, пренесени чрез консумация или досег с продукти, заразени от миши косми, слюнка, изпражнения на мишка или урина.

Публикувано: :

Информация за мишки, която може да Ви интересува:

Инсекта Миланови - гр. София  |  Телефон: 0885 873 400 - консултация; 0888 537 017 - абонаментни договори  |  Еmail: insecta.milanovi@gmail.com

Текстовете в този сайт са обект на авторското право по смисъла на закона и копирането им е абсолютно забранено!

W3C | HTML5 v   Copyright: Инсекта Миланови© 2012-2020 г. Всички права запазени! :: Условия ::  Криейтив Комънс договор - лиценз и условия за ползване на сайта на Инсекта Миланови. DMCA.com Protection Status