Борба с оси. ДДД фирма за борба с оси, телефон на Инсекта Миланови 0885 873400  Миланови

Борба срещу оси. Съвети.

ДДД фирма, телефон 0885 873400    Цени за борба с оси на ДДД фирма Инсекта Миланови Цени   ДДД фирма Инсекта Миланови - промоции за борба с оси и стършели Промоции

Борба с оси »   Оси

ИНСЕКТА МИЛАНОВИ

Борба с оси. Съвети за превенция и борба срещу оси в домашни условия.

Борба против оси. Средства за профилактична борба с оси и отстраняване на осарници. Какво да правя при ужилване от оси?

Борба срещу оси. Черти на осите, влияещи на борбата с тях.

Всяка успешна борба с оси включва комбинация от методи и средства за предварително предпазване (превенция), но основно активно наблюдение за поява на колонии от оси и гнездата им както в помещения, тераси, така и на външния терен.

Осите са жилещи насекоми, които живеят на колонии и изграждат гнезда, наречени осарници. Те са с размер около сантиметър и половина и разполагат с чудесно средство за атака и защита, под формата на жило. Посредством жилата си, осите изпомпват в организма на нападнатия отрова, която е безобидна в малко количество, но причинява болка, подуване, а при алергична реакция може да бъде много опасна.

Снимка на оси върху осарник.
Борба с оси и гнезда на оси.

Осите се активизират още през пролетта, но са най-много през горещите месеци, юли и август. Те харесват южни райони на заселване. Осарниците си градят около сгради или в природата, за предпочитане в близост до човека.

Осите са дневни насекоми. Всяка сутрин семейството излиза на паша и може да пропътува над километър в търсене на храна. Заситили се с нектар, плодове и прашец, вечер осите се прибират в гнездото.

Независимо дали живее близо до природата или града, човек неминуемо се сблъсква с оси. Те не се плашат от хората, кръжат около масата за хранене, камината, барбекюто, по заведенията и плажа. Вероятно трудно ще се намери някой, който не е жилен от оса поне веднъж в живота си.

Макар да са много полезни в природата, опрашвайки растенията и избивайки вредители по полезни култури, осите не са безобидни, особено ако ужилванията са многократни. При наличие на осарник близо до дома трябва да се вземат навременни мерки за борба с тях.

Внимание! Страница “Борба с оси” е направена изцяло и само за да сме ви полезни в домашната борба с насекомите. При ужилване на оси, ако имате алергия, търсете незабавно лекарска помощ! Осите са опасни жилещи насекоми, не се колебайте да търсите съдействие от специалист. Научете как можем да сме ви полезни с услугата по професионално » унищожаване на оси.

Как да действам при ужилване от оси?

 • При наличие на алергия към отрова на оси, при ужилване търсете незабавно спешна лекарска помощ! Ако сте без познат наоколо, обърнете се за помощ към първия срещнат. Ужилването при алергия може да предизвика опасен анафилактичен шок.
 • Ужили ли ви оса, първата крачка е да напуснете веднага мястото, избягвайки други оси от гнездото. Възможно е наблизо да има осарник. Не опитвайте да отмъщавате на насекомото. При смърт то излъчва феромон на страх и ще ви нападне цялото семейство.
 • Ако гнездото е на 4-5 метра от вас и убиете член от семейството, феромонът ще стигне до тях бързо и вие ще бъдете нападнати до 15 секунди от ято побеснели насекоми.
 • Феромонът мобилизиращ осите се съдържа също и в отровата на ужиленото място. Той предизвиква другите оси да станат по-агресивни. Не се паникьосвайте, но се отдалечете бързо от мястото на инцидента в безопасна посока, към близки сгради.
 • Ухапването от оса предизвиква в засегнатото място локален оток и подуване с остра болка. За разлика от пчелното ужилване, при осата не трябва да вадите жило. Отровата на европейските оси е слабо токсична с единично ужилване. Въпреки болката, при липса на алергия тя не причинява опасни вреди на човека.
 • Обикновеното ужилване от оси се лекува с амоняк, алкохол или студени компреси с лед или ледена вода. При наличие на условия, измийте веднага мястото със студена вода и наложете с антихистаминов препарат за намазване. Болката скоро ще утихне.
 • При ужилване от оси в меки тъкани, уста, шия, лице, световъртеж, гадене, прекомерно набъбване или необичайно силна болка, търсете незабавно лекар.
 • Ако сте ужилен от оса навън и не сте алергичен, ползвайте изпитания стар метод. Намерете пръст, навлажнете я и наложете с нея ужиленото място. Сменяйте пръстта през 5-10 минути, докато отокът спадне и болката изчезне. Ако ескалират, търсете лекар.

Борба с оси и отстраняване на осарници.

Гнездо на оси с ларви и европейски оси.
Борбата против оси в къщи е опасна, ако осарникът е голям.
 • За разлика от други вредители, жилещите насекоми са много опасни в защита на гнездата си. Нападнете ли ги, те не се колебаят и ще се защитят организирано и много агресивно. Възможните препоръки тук са свързани основно с неща, които да се избягват.
 • Освен ако нямате дълъг опит в отстраняване на осарници, не пипайте гнездото на осите, дори да е малко по размер. Осите не са безобидни насекоми и са много сплотени.
 • Видите ли някъде необичайно количество оси на терена, това може да е признак за наличен в близост осарник. Ако осите са около ваше помещение, на терасата или в дома, търсете веднага квалифицирана помощ от специалист с реален доказан опит.
 • Не палете никога гнездо на оси или стършели. Осарниците са изградени основно на база целулоза. Едно подпалване ще го накара да лумне и да подпали цялата къща.
 • Ранното диагностициране на проблема е най-доброто средство в борбата с оси. Наблюдавайте внимателно всички рискови места в постройките. Особено внимателно следете тавани, подтаванното пространство, фасади под сгради, навеси и лампиони.
 • Поддържайте и проверявайте често всички помещения в дома. Хванете ли популация оси в началото, борбата с тях ще е по-лесна. Размерът на колонията се определя по размера на гнездото. Ако е все още с големина на орех, то може да бъде отстранено по-лесно. Ако е като футболна топка, вероятния брой оси е към 5000.
 • Къщичките за птици и диви животни са чести обиталища на оси. Същото важи за дървесните хралупи, стари гнезда на птици, катерички, изоставени къртичини и дупки в земята. Проверявайте ги редовно за активност. Видите ли отвътре да излита ято оси, търсете навременно съдействие за отстраняване на осарника.
 • Вероятно ще искате да ползвате услугите на сертифициран специалист за да извърши отстраняване на осарника и унищожаване на осите. За тази услуга можете да научите повече в страницата ни за професионално » унищожаване на оси.

Публикувано: :

Инсекта Миланови - гр. София  |  Телефон: 0885 873 400 - консултация; 0888 537 017 - абонаментни договори  |  Еmail: insecta.milanovi@gmail.com

Текстовете в този сайт са обект на авторското право по смисъла на закона и копирането им е абсолютно забранено!

W3C | HTML5 v   Copyright: Инсекта Миланови© 2012-2020 г. Всички права запазени! :: Условия ::  Криейтив Комънс договор - лиценз и условия за ползване на сайта на Инсекта Миланови. DMCA.com Protection Status