Мравка. Инсекта Миланови, ДДД фирма за борба с вредители, телефон0885 873400 Инсекта Миланови

Мравка. Информация и факти за мравка.

Пръскане за вредители, телефон 0885 873400    Унищожаване на мравки (пръскане), цени на фирма Инсекта Миланови Цени   Борба с вредители, промоции Промоции

Мравка. Информация »   Мравки

ИНСЕКТА МИЛАНОВИ

Мравка. Информация за биология и живот на мравката.

Анатомия, размножаване и навици на мравка. Жизнен цикъл на мравката, социален живот в мравуняка и снимки.

Мравка. Информация за мравка и черти.

Мравката е насекомо с дребно тяло, тънка гъвкава талия, шест крака, две дълги чупещи се антенки и добре оформена глава. Тя е символ на трудолюбие, упоритост, пестеливост и добра организация. Действително мравката спада към социалните насекоми и живее на колонии в мравуняк, която провокира изследователите с подредеността, перфектната организация, неуморността и дълбокото общуване между членовете на семейството.

Мравката е много древно насекомо и е близка роднина на осата. И двата вида еволюират от един вид крилато насекомо, но после се обособяват в отделни родове. Произходът на мравката започва още преди сто и десет милиона години, в средата на периода Креда, скоро след появата на цъфтящите растения, които ще я хранят.

Снимка на мравка
Мравката е социално насекомо и обшува непрестанно с другите.

Повечето видове мравки живеят под земята и създават сложни подземни квартали, с тунелни мрежи и много диференцирани стаи. Тези структури аерират почвите и ги правят по-плодородни. Други мравки убиват ред вредители по селскостопанските култури.

Редица мравки се считат за полезни насекоми, но има и видове, които са опасни с ужилванията си и могат да убият бозайник или човек. Малък брой видове мравки влизат в домовете за да търсят храна, поразяват я и затова се считат за вредни насекоми.

Несъмнено едно от най-интересните качества на мравката е социалния живот, който води. Всеки мравуняк има кастова структура и обитателите му са толкова подредени и свързани, че някои учени са склонни да възприемат мравуняка като самостоятелно хармонично създание, чиито органи и клетки са съставени от единични мравки.

Каква е анатомията на една мравка?

Мравките имат характерно за всяко насекомо разделение на тялото. То се състои от три части: глава, гърди и корем, тънка гъвкава талия и завършва с шест стройни и здрави крайника. Главата е оборудвана с две дълги и тънки антенки, хранително хоботче с челюсти и очи.

Подвижните, извити антенки на мравката са изключително важни. Те са много чувствителни и изпълняват основни сензорни функции. Рядко ще видите мравка с увиснали пипалца, те мърдат непрекъснато. Антените изследват миризми, чуват звукови трептения, движение на въздуха, притежават вкус и тактилни усещания. Мравката общува много чрез докосване и често подава своите сигнали и усещания с допиране на антенката до тази на друга мравка.

Очите на мравката са разположени в горната част на главата. Някои мравки според вида са слепи, други имат прости очи, различаващи единствено сенки и движения. Трети мравки имат сложни очи, съставени от многобройни лещи. В очите им съществуват клетки, детектори на поляризирана светлина и ултравиолетови лъчи. За разлика от човекото око, където лещата е само една, мравката вижда света разделен на части, като в пъстър калейдоскоп.

Освен с антенки и очи, мравката общува изключително чрез феромони. Тези вещества се изпускат от коремните жлези и оставят за другите информация, която служи едновременно за личен документ и пълна описание на околната среда. По този феромон другите разбират пола, кастата на мравката, сигнал за заплаха, маркирана писта за храна, вода, здравен картон и др.

Всяка мравка разполага с хранително хоботче с мощни челюсти (мандибули). Челюстите са специализирани при видовете и кастите, а основно служат за рязане, дъвкане, трошене или атака. Коремът съдържа две отделения за храна. Едното се ползва от мравката за смилане, а другото е като раница, в които храната се складира за да се занесе до мравуняка.

За разлика от повечето насекоми, мравката има силно стеснение в кръста. Талията се състои от две полуфиксирани части и е много гъвкава. Тази структура позволява подвижност и бързо обръщане на посоката, важно за подземния живот или внезапна смяна в пътя за колонията. Някои мравки имат жила, разположени на задниците си, за атака и защита от нападатели.

Краката на мравките са сегментирани и тънки, а задните са най-дълги. Стъпалата завършват с остри нокти, които се забиват в повърхностите и помагат за бързото катерене по дървета, стени, треви или за копаене в земята. Мравките са добри копачи, катерачи, носачи, атлети и могат да повдигнат с лекота и да носят дълго багажи, над петдесет пъти по-тежки от тях.

Мравките според вида се хранят със плодове, захар, протеини, мазнини, цветя, семена, зърна или малки насекоми. Някои видове са фермери и отглеждат в мравуняка листни въшки, които произвеждат за тях захарна течност, наречена медна роса. Трети култивират гъбички и ги засаждат във специално подготвена тор от листа, пръст и смлени насекоми.

Как протича живота на една мравка в мравуняка?

Почти всички колонии мравки имат една или повече полово здрави женски кралици, стерилни женски работнички и мъжки мравки. Мъжките мравки живеят кратко, за сезонното оплождане на майките. Женските работнички са разделени в задачите си, които понякога се сменят.

Мравунякът е малък подземен град, с верига от тунели и множество стаи, наречени камери. Някои от работниците са фермери доставчици, те търсят и носят храна до складовете. Други работници са икономи и слуги. Те обслужват камерите на малките и кралицата. Трети работници са войници. Те са по-големи от другите и при атака бранят мравуняка до смърт.

Съществуват още видове работници, според вида на мравките. Строителите архитекти разширяват тунелите и заздравяват стените със слюнка, превръщайки ги в твърда преграда. Някои работници са аграрни стопани, те отглеждат културите в стопанствата. Бебегледачките се грижат за ларвите, яйцата и какавидите, като ги хранят и местят според възрастта им.

Животът на мравката зависи от кастата. Царицата мравка е най-дълголетна, тя живее от 10 до 30 години. Работниците живеят от година до пет, а мъжите живеят максимум няколко месеца. Оплодените яйца се превръщат в женски работнички, а неоплодените в мъжки мравки.

Мъжките мравки и плодовитите царици са крилати и по време на ухажването летят заедно в рояци. След оплождането мъжките умират, а младите царици търсят ново гнездо за мравуняка. Майките запазват в себе си спермата и оплождат яйцата на етапи, селективно. Една царица може да пази яйцата си непокътнати години наред, до подходящ момент.

Намерила ново място за колония, младата майка хвърля крилата си, изгражда малка камера и започва да снася в нея яйца. Яйцата обикновено се излюпват през пролетния сезон. Появяват се малки ларви, които приличат на бели червейчета. Кралицата мравка ги храни със слюнка и през това време не яде. Скоро ларвите се завиват с нишки и стават какавиди, а накрая се излюпват първите мравки работнички. Работничките търсят храна и разширяват гнездото.

В порастналото жилище кралицата мравка има пълно обслужване. Работничките я хранят, а тя снася усилено. Другото поема прислугата. Тя носи яйцата до камерите за излюпване, после премества ларвите в детските ясли и започва да ги храни. Превърнат ли се в какавиди, слугите мравки ги носят в ново, хладно отделение до излюпването. Така колонията се разширява, а скоро се снасят и първите мъжки. Когато кралицата изгуби умения за снасяне, мравките работнички я усещат по феромоните и задвижват отглежане на нови кралици.

Публикувано: :

Инсекта Миланови - гр. София  |  Телефон: 0885 873 400 - консултация; 0888 537 017 - абонаментни договори  |  Еmail: insecta.milanovi@gmail.com

Текстовете в този сайт са обект на авторското право по смисъла на закона и копирането им е абсолютно забранено!

W3C | HTML5 v   Copyright: Инсекта Миланови© 2012-2020 г. Всички права запазени! :: Условия ::  Криейтив Комънс договор - лиценз и условия за ползване на сайта на Инсекта Миланови. DMCA.com Protection Status