Бълхи. ДДД фирма, телефон 0885 873400  Миланови

Бълхи. Видове бълхи.

ДДД фирма, телефон 0885 873400    ДДД фирма, телефон Цени   ДДД фирма, телефон Промоции

Бълхи

ИНСЕКТА МИЛАНОВИ

Бълхи. Видове бълхи.

Биологични особености на бълхите и признаци за нападение. Заболявания, пренасяни от бълхи.

Бълхи, преглед и особености. Какви видове бълхи има у нас.

Бълхи, видове и разпространение. Бълхите са малки кръвосмучещи насекоми, паразити по бозайници и топлокръвни организми. В България ще се сблъскаме основно с три вида бълхи: кучешки бълхи, котешки бълхи и човешки бълхи. Най-разпространени видове са котешките бълхи, но те могат да променят приемника си, паразитирайки по други животни или по хората.

Котешка бълха. Снимка.
Котешка бълха.

Бълхите обитават топли и влажни места около хора и животни, с чиято кръв се хранят. Те се заселват в почва, в мазета и сгради, близо до топлокръвни приемници. Нанесли се у дома, бълхите живеят в козината на приемника, най-често домашен любимец или се крият в килими, тапицерии, легла, матраци и одеала.

Бълхите нападат много и различни бозайници, като птици, котки, кучета, пилета, плъхове, мишки, порове, катерици, зайци и други гръбначни животни. Атаката на бълхи е опасна и води до заразни заболявания, кожни проблеми, анемии, тежки инфекции и алергии за хора, диви, домашни животни, а дори и за други вредители.

Как изглеждат бълхите?

 • Бълхата е много малко насекомо, без крила. Тялото на възрастна бълха е с размер от 0.3 до 1.5 мм., със сплесната странично форма и е покрито с четина. Тази физика я придвижва лесно и бързо в гъста козина. Цветът на бълхите е от светло и червеникавокафяв до черен.
 • Телесната форма на бълхата е определяща за физическата й здравина. Тялото й е твърдо, здраво и издържа на високо налягане, затова е трудно за смачкване с пръсти или с нокти.
 • Бълхите имат три чифта добре развити крака, като най-задните изпълняват впечатляващ отскок. В основата на задния чифт, до “пищялите”, се съхранява белтък, наречен резилин. Съкращавайки се, той изтласква бълхата напред и нагоре, като с трамплин.
 • Бълхите върху домашния любимец са малка част от тези, които реално паразитират върху него. На всяка възрастна бълха се падат близо 20 насекоми, в стадий преди излюпване.
 • Човешката бълха се среща рядко. По-често ще видите котешки и кучешки бълхи, които трудно се различават, поради физичните си сходства. Най-разпространен вредител в света е котешката бълха, нападаща топлокръвни животни, птици и хора.

Какви физически и биологични умения има бълхата?

 • Бълхите са от топ скачачите в природата. Те надскачат собствения си размер над 200 пъти. Всички бълхи могат да скачат 18-20 см. нагоре (котешката до 34 см.) и 35-45 см. напред.
 • Котешките бълхи умеят да скачат с ускорение, превишаващо 130 пъти силата на земната гравитация. Скоростта им при скока стига до 2 метра в секунда.
 • Бълхите преминават четири стадия на развитие, от снасяне до възрастен паразит. От яйца, те се трансформират в ларви, после в какавиди и накрая стават възрастни бълхи.
 • Бълхите са едни от най-репродуктивните насекоми. Оплодените женски бълхи снасят по 20-50 яйца, всеки ден от паразитирането си. Общият брой на снесени от една женска яйца, по време на съществуването й, може да надхвърли 600.
 • Размножаването на бълхи не се базира на произволен принцип. Те чакат подходящи за тях условия, топлина и наличие на храна. Ларви на бълхи могат да се таят до година в засада, започвайки излюпването си едва при наличие на топлокръвни създания в близост.
 • Бълхите са изключително устойчиви на външни въздействия вредители. Благодарение на биологията, стадиите на развитие и уменията си за масивно размножаване, те оцеляват след истински бомбандировки с препарати за пръскане и коктейли от силни отрови.

Как ще разпознаем дали около нас има бълхи?

Кучешки бълхи. Снимка.
Кучешки бълхи.
 • В противоречие с популярната настройка, бълхите лесно проникват в дома без наличие на домашен любимец. Те могат да се пренесат от член на семейството, прекосил зона, заразена с бълхи. Веднъж попаднали до вас, бълхите започват да се хранят и ускорено се множат.
 • Често присъствието на бълхи около нас остава незабележимо в началото, докато проблемът не ескалира. Ако сме заподозрели наличие на бълхи, добра идея е да изследваме веднага съмнителните мяста с няколко метода.
 • Един от лесно диагностичните похвати, е визуалният. Облечете се със светли панталони, чорапи, обувки и обиколете бавно местата, които подозирате. Ако там се крие популация от възрастни бълхи, те ще скочат върху вас, привлечени от вибрацията, дъха и топлината ви.
 • Имате ли животни в дома, първите забележими симптоми за наличие на бълхи ще видите при тях. Ухапването на бълхата предизвиква рязко раздразнение, неистово почесване или дъвкане. В резултат, козинката на животното започва да пада интензивно и се образуват плешиви петна или видимо разреждане, стигащо до тежки дерматози и алергии.
 • В основата на кожата на кучето или котката, под косъма, се забелязват мръсно червени, кафеникави и черни малки петънца и белезникави точки. Точиците са коктейл от малки яйца, изпражнения от паразитите или съсирената от ухапване на възрастни бълхи кръв.
 • Прекарайте гъст гребен за домашни любимци през козинката на животното. В основата му може да се събере черна мръсотия. Изтръскайте гребена върху напоена с вода хартия. Ако черните точици, паднали на хартията се оцветят в червено, това са изпражнения на бълхи.

Болести и зарази, причинени от бълхи?

 • Със смученето на кръв, бълхите пренасят тежки болести, вирусни зарази и стават причина за разпространяване на епидемии. Драстичен пример за това е Чумната епидемия, болестен бич в Средновековието. Заразата, унищожила милиони, е предизвикана от чумни бълхи, заразили плъхове и мишки с ухапването си. Гризачите я пренасят и тя пламва сред хората.
 • С ухапването си, различните видове бълхи могат да причинят опасни заболявания, като туларемия, миши тиф, бартонела, апедерматитис, миксоматоза, рикетсиоза, тунгиоза, анемии, да предадат с поглъщане кучешки, котешки тении, глисти и др. Под влияние на веществата, отделени от слюнката на паразитите, се предизвикват тежки алергични реакции, дерматити, уртикарии и инфекции. Ухапаните от бълхи места се нападат от вид акари, утежняващи инфектирането на раните до кожни язви.

Публикувано: :

Възможни решения, при атака от бълхи?

Информация за бълхи, която може да Ви интересува:

Инсекта Миланови - гр. София  |  Телефон: 0885 873 400 - консултация; 0888 537 017 - абонаментни договори  |  Еmail: insecta.milanovi@gmail.com

Текстовете в този сайт са обект на авторското право по смисъла на закона и копирането им е абсолютно забранено!

W3C | HTML5 v   Copyright: Инсекта Миланови© 2012-2020 г. Всички права запазени! :: Условия ::  Криейтив Комънс договор - лиценз и условия за ползване на сайта на Инсекта Миланови. DMCA.com Protection Status