Хлебарка. Инсекта Миланови, ДДД фирма за борба с вредители, телефон 0885 873400  Миланови

Хлебарка. Информация и факти за хлебарка.

Пръскане за вредители, телефон 0885 873400    Унищожаване на хлебарки, цени Цени   Борба с вредители, промоции Промоции

Хлебарка. Информация »   Хлебарки

ИНСЕКТА МИЛАНОВИ

Хлебарка. Информация за хлебарката.

Биология, размножаване и навици на хлебарката. Снимки на хлебарка, анатомия и жизнен цикъл. Пренасяни от хлебарка болести.

Хлебарка. Информация за хлебарката и черти.

Хлебарката е средно голямо жилищно насекомо с шест крака, дребна глава, сплескано кафяво до черно тяло, дълги мустачки и пъргави крака. Някои видове консумират дървесина и листа, които смилат в стомаха си. Основните видове хлебарки, които нанасят щети по бизнеса и здравето са Германска хлебарка, Ориенталска хлебарка, Кафява ивическа хлебарка и Американска хлебарка. Те се хранят с остатъци от човешката дейност.

Хлебарката придружава човека от незапомнени времена. Нейният момент настъпва когато той легне да спи. Тогава тя излиза от легловището си и пристъпва към разузнаване, търсене на храна, вода и маркиране на пътищата към тях, за по-лесна ориентация на другите хлебарки.

Снимка на германска хлебарка.
Немска лебарка.

Хлебарката е разпространена широко в света и основната причина за това е човека. Тя пътува с него на кораби, камиони и машини. Яйцата й се придвижвали с вещи, храни и кашони, а веднъж стигнали нова територия, се излюпват, адаптират и завладяват.

Без значение какво консумира и къде живее, хлебарката предизвиква любопитство в учените с приспособимост и умения за оцеляване. Бърза и трудно уловима, тя се възпроизвежда скоростно, има фазово развитие, а някои видове са устойчиви към много отрови. Биологията й помага да оцелее стотици милиони години на нашата планета. Преживяла ледници и суши, хлебарката си печели славата на един от най-древните видове насекоми на Земята.

Каква е анатомията на жилищната хлебарка?

Хлебарките се идентифицират бързо от повечето хора. Те са кафяви или черни, с лъскаво, заострено по дължина и сплескано гръбно-коремно тяло. Дължината на трупа без антенките е от сантиметър до пет. На гърба им се виждат закърнели остатъци от оформени крила.

Тялото на възрастната хлебарка, подобно другите инсекти има три части, корем, гръден кош и глава. Трупът е покрит с твърда обвивка, сменяща се няколко пъти при растежа. От главата излизат чифт чувствителни антенки, с които хлебарката се ориентира в околната среда.

Главата на хлебарката е с две очи и в нея е разположен мозъка на насекомото. Основната сензорна дейност обаче се извършва чрез нервни ганглии, съединени в мрежеста структура по цялото тяло. Тази структура помага за бързите реакции. Пак благодарение на нея, тялото на хлебарката може да живее десетина дни самостоятелно, след главата е отстранена.

Хлебарката с липсваща глава на практика не умира от липса на кислород, а единствено от жажда. Тя си набавя въздух през дихателни отвори по тялото, които го отвеждат навътре. Липсата на храна не пречи толкова на обезглавеното насекомо, защото може да живее месец без нея. Издържа дълго и без вода, но след седмица хлебарката вече умира от недостига й.

Очите на хлебарките са изградени от чуствителни светлинни рецептори, трансформиращи картината наоколо в мозайка. Заобиколени са от твърд обръч. Мустачките са тънки и покрити с косъмчета. Те са силно подвижни и изпълняват както сетивна, така и осезателна функция.

Устата на всяка хлебарка съдържа хранително хоботче. Хоботчето се състои от две режещи челюсти, със назъбена повърхност. Хоботчето е покрито от устна структура. При ядене челюстите отрязват и насочват храната, докато насекомото я обработва и сдъвква.

Освен наличие на главови антенки, хлебарките имат две по-малки в долната част на корема. Те функционират като сетивни органи и са свързани с нерв, който отчита движението на въздуха около тях. Така хлебарката различава светкавично атаката и побягва от вас в началото на движението към нея, все едно е разчела мислите ви за нападение.

Как се движи хлебарката?

Хлебарката е изключително бърза и това се дължи основно на структурата на краката й. Те са три чифта, като всеки има различна функция, подобно части от скоростна кутия. Първият чифт е къс, започва от главата и има функция на спирачки. Средната двойка крака се движи като махало за да забавят или ускорят движението. Основна функция за ходенето изпълняват задните крака, които са най-дълги и осъществявят същинското задвижване.

Задните два крака на хлебарката са разделени на три части, подобно на човека. Те са покрити с кукички, които им помагат да се катерят по стени, тавани и разнородни структури. Най-долният сегмент на задните изпълнява едновременна функция на глезен и стъпало.

Средните и задни крайници на хлебарките извършват движение напред и назад. При пълзене на хлебарката или бяг, движенията на краката отляво и отдясно на трупа са различни. Когато от едната страна работят задният и преден чифт, от другата страна действа средният чифт. Този баланс позволява на насекомото движение по иначе трудна за прекосяване площ.

Шестте крака на хлебарката мърдат с висока скорост. Махаловидното им движение, докато тя ходи по тавана надолу с главата е няколко пъти по-бързо от движенията, извършени при пълзене по стена. При максимална скорост на придвижване, краката на хлебарката извършват двустранно движение напред и назад, стигащо до двадесет и седем пъти в секунда.

Крайниците на хлебарката имат регенеративна функция. Всеки от шестте й крака може да порастне напълно, след частично или цялостно откъсване от трупа.

Как протича жизненият цикъл на една хлебарка?

Повечето хлебарки снасят яйца, като поколението расте извън тялото на майката. Яйцата са скупчени в сакче, прикрепено към корема на женската и количеството им е различно, в зависимост от вида на насекомото. Торбичката с яйца се забелязва с просто око, защото излиза частично от задния край на бременната хлебарка.

При някои хлебарки яйчената торбичка е разположена в тялото на майката. В началото в торбичката има само яйца. После малките се излюпват в матката и консумират жълтъка на яйцата, докато се развият. Веднъж порастнали, те се раждат, подобно раждането при животинските видове, включително и човека. Животородните хлебарки не се срещат у нас.

Разнообразните видове хлебарки снасят различно количество яйца. Една от най-малко плодовитите е американската хлебарка, последвана от ивичесто кафявата и ориенталската. Най-много яйца снася германската хлебарка. Оплодената женска от вида полага осем яйчени капсули за година, от които на бял свят ще излязат поне триста млади хлебарки.

При най-разпространената в света немска хлебарка, цикълът от излюпване на яйцата до възрастна форма продължава от месец и половина до два. От всяко малко и бяло яйчице се появява нимфа. Нимфата сменя няколко пъти кожата си и всеки от тези етапи се нарича възраст. В края на петия етап, тя се превръща в напълно оформена и зряла хлебарка, която се присъединява към семейството и търси партньор да се размножи.

Какви заболявания причинява хлебарката?

Хлебарките причиняват ред стомашни и вирусни заболявания. Те са преносители на салмонела, холера, коремен тиф, хепатит, дизентерия, полиомиелит, гастроентрит и др.

Протеините в слюнката на хлебарката освен раздразнение, предизвикват чести алергии в някои хора. Алергичната реакция от хлебарки може да включва различни симптоми, гадене или астматичен пристъп. При алергия е необходима бърза намеса от компетентно лице.

Публикувано: :

Инсекта Миланови - гр. София  |  Телефон: 0885 873 400 - консултация; 0888 537 017 - абонаментни договори  |  Еmail: insecta.milanovi@gmail.com

Текстовете в този сайт са обект на авторското право по смисъла на закона и копирането им е абсолютно забранено!

W3C | HTML5 v   Copyright: Инсекта Миланови© 2012-2020 г. Всички права запазени! :: Условия ::  Криейтив Комънс договор - лиценз и условия за ползване на сайта на Инсекта Миланови. DMCA.com Protection Status