Кърлежи. Инсекта Миланови, ДДД фирма за борба с вредители, телефон> 0885 873400  Инсекта Миланови

Кърлежи. Пренасяни от кърлежите болести.

Пръскане за вредители, телефон 0885 873400    Унищожаване на вредители, цени Цени   Борба с вредители, промоции Промоции

Кърлежи

ИНСЕКТА МИЛАНОВИ

Кърлежи - видове, физика и умения. Болести от кърлежи.

Кърлежи, Видове кърлежи, външност, пренасяни зарази и любопитни факти. Как да идентифицирам кърлежи?

Кърлежи. Общ преглед и видове.

Кърлежи, видове и разпространение. Основните семейства кърлежи по света са три типа. Единият от тях е самостоятелен клас, а другите се делят на твърди и меки. В България се срещат около четиридесет подвида кърлежи. Най-много са твърдите кърлежи: пасищен, кучешки, говежди кърлеж и някои меки кърлежи, като кокошинки или крастни кърлежи.

Кърлежите са малки безкрили паразити и са паякообразни. Въпреки общоприетата заблуда, те не принадлежат към насекомите, а към акарите. Повечето кърлежи се хранят с кръв, а някои видове, като крастните и други акари, консумират човешка кожа и отпадни телесни продукти. Тук ще видим твърдите кърлежи, а още за меки кърлежи ще научите в страницата за акари.

Кърлеж, полазил на пинцета. Снимка.
Кърлеж на пинцета.

Кърлежите живеят в зелени райони, с висока влажност и сянка. Те се крият в гори, гъсталаци, високи треви, плевели, ниски храсти, шуми и листаци. Веднъж нападнал жертвата, кърлежът пропълзява дискретно по тялото, търсейки окосмена, топла или влажна част, на която да се закрепи. Най-често ще го намерите в свивки на колене, под мишницата, в косата, зад ушите или близо до скалпа.

Различните видове кърлежи имат предпочитани приемници, между които животни, кучета, птици, змии и хора. Често ще прихванете кърлежи, сядайки или стъпвайки в трева, върху която преди е лежала овца, крава, куче или друго животно, от което са паднали.

Основните проблеми, свързани с кърлежи не са толкова свързани с ухапването им, колкото с болестите, които могат да пренесат, ако са инфектирани с опасни бактерии в стомаха си. Видовете кърлежи са над 850, а повече от сто могат да пренесат тежки и опасни заболявания.

Външен вид и физика на кърлежите. Как изглеждат те?

 • Кърлежите са много малки паразити. Размерът им е променлив, в зависимост от вида, пола, етапа на развитие и консумираната кръв. Женските кърлежи са по-едри от мъжките. Големината на кърлежите варира от точица, през главичка на топлийка до зърно от леща.
 • Всички кърлежи имат по осем пипала (крака), а ларвите и нимфите им са с по шест. Чрез сетивните си органи те усещат жертвата по отделените топлина, аромат, въглероден диоксид, изпуснат от дъха и други стимули.
 • Възрастните твърди кърлежи са с малко тяло и грапава повърхност. Цветът им е от сивкав до червеникаво кафяв и черен, според вида и количеството приета от жертвата кръв.
 • До превръщането си във възрастни, твърдите кърлежи преминават през четири фази на развитие: яйце, ларва, нимфа и кърлеж. Във всеки етап след яйцето те смучат кръв.
 • Твърдите кърлежи имат в горната си част хоботче, пригодено за разрязване на кожата и смукане на кръв. Над хранителния орган, често наричан глава, има щит. Той е твърда обвивка, покриваща изцяло или частично гърба, за защита от натиск и въздействия.
 • С кръв се хранят основно женските кърлежи след оплождането, а мъжките умират скоро след ухажването. При смукане на кръв, размерът на женските нараства стремглаво, докато достигне до 400 пъти над първоначалния, в зависимост от вида. Щитчето седи непроменено, а тялото се издува, докато кърлежа не заприлича на балонче с мидичка на върха си.
 • Кърлежите нямат отделена от тялото глава, както насекомите. Те разполагат с хранителни органи в горната част на тялото си. Между предните пипала на кърлежа са обособени чифт челюсти, с форма на странично обърнат клюн. Те разрязват кожата и защищават хоботчето.
 • Хоботът, с който кърлежите смучат кръв от жертвата има характерна форма, подобно наредени един зад друг връхчета на стрели. Тази структура на котва позволява лесно проникване в плътта, а насочените назад куки препятстват измъкването.
 • При хранене, кърлежите изпускат от жлезите си антикоагулант и лепкав секрет, който ги циментира към жертвата. Лепкавата слюнка се отделя в мястото на смучене временно. След наяждане, лепилото се разгражда напълно, освобождава кърлежа и той пада на земята.
 • Предните пипала на кърлежите представляват чифт къси, високо мобилни крачета. При впиване те се движат странично, докато хоботът се забива в повърхността на кожата.
 • Всички кърлежи са високо плодовити. За една до три седмици, оплодената женска снася до 3000-4000 яйца, в зависимост от вида си. Яйцата се отлагат от женските кърлежи след наяждане и падане от приемника. Те са скупчени на гроздове, подобно рибешки хайвер.

Как да идентифицирате нападение от кърлежи?

 • Ако подозирате терен за нападнат от кърлежи, минете бавно през него, влачейки полека дебел бял плат с широчина метър зад себе си. За да не се свива, можете да сложите прът в долната му част. При популация кърлежи, те ще наскачат по платното и лесно ще се видят.
 • При захващането си, кърлежите изпускат упойващо вещество и не се усещат, докато не се наядат. Нарастнали, те се напипват или виждат с просто око, дни след впиване в жертвата.
 • При първото си ядене, кърлежите рядко заразяват приемника с паразити. Пренасянето на патогени става едва след часове. Този факт има важно отношение към ранното намиране на кърлежите, за предотвратяване на потенциално заболяване или зараза.
 • Най-добрият начин за предпазване на кърлежи е да вземете превантивни мерки. Предстои ли ви разходка сред тревисти и гористи местности, бъдете нащрек. Носете светли дрехи, с дълги ръкави и крачоли, по които кърлежите ще се различат лесно.
 • По време на преход сред треви и гори, избягвайте тъмни, влажни места и неутъпкани треви. След разходката се съблечете и прегледайте внимателно навсякъде. Още по-добре, помолете близък да ви огледа за кърлежи по скалпа, около косата, зад ушите и по гърба.
 • Ларвите на твърдите кърлежи са микроскопични точици, трудно забележими с просто око, особено по домашните любимци и животните. Преглеждайте редовно козинката им. При налични петънца по кожата ги следете всеки ден. Вижте различаване на петна от бълхи.
 • Ако усетите втрисане, температура или видите обрив до месец след разходка в природата, проверете се внимателно за налични кърлежи. Видите ли симптоми на възпаление с кръгли червени петна, редувани от светли широки кръгове, незабавно осведомете лекаря си.
 • Често се препоръчва затъкване на дрехите в ботуши и стягането им с ластици. Това помага условно, но кърлежа пълзи и под дрехите. Бъдете сигурни, че седнете ли в пасищни треви, ще се приберете с кърлежи по вас. Преглеждайте се винаги и избягвайте съмнителни места.

Болести, причинявани от кърлежи?

 • Кърлежите са паразитите, най-чести причинители на болести, на второ място след комарите. Лаймската болест се причинява в над 70% чрез ухапвания от кърлежи, като повечето хора са заразени в частните си зелени терени и дворове, нерядко през домашни любимци.
 • Пренасяните от кърлежи болести имат подобна симптоматика. Жертвата развива треска, висока температура, липса на апетит и обрив. Забелязва се накуцване, подуване в ставните връзки или болки в тях. При наличие на тиф може да се развие кървене от носа. Около ухапването се формира характерно кръгово петно, което по-късно се развива в по-голямо.
 • Лаймската болест е изключително тежко заболяване, придружено от треска, обриви, мускулни, ставни болки и подуване на лимфните възли. При липса на лечение и бърза реакция, развитието й сред животни и хора може да доведе до фатален край.
 • Твърдите кърлежи могат носят опасни заболявания, причинени от вируси и патогени, с които са заразени. Пренасяни от кърлежи болести са туларемия, бруцелиоза, Ку-треска, петнист тиф, протозои, Лаймска болест, анаплазмоза, бабезиози, енцефалити, ерлихиози, хеморагична треска, рикетсиози, вирусни инфекции, бактериози, анемии и парализи.

Публикувано: :

Инсекта Миланови - гр. София  |  Телефон: 0885 873 400 - консултация; 0888 537 017 - абонаментни договори  |  Еmail: insecta.milanovi@gmail.com

Текстовете в този сайт са обект на авторското право по смисъла на закона и копирането им е абсолютно забранено!

W3C | HTML5 v   Copyright: Инсекта Миланови© 2012-2020 г. Всички права запазени! :: Условия ::  Криейтив Комънс договор - лиценз и условия за ползване на сайта на Инсекта Миланови. DMCA.com Protection Status