Гнезда на стършели. Унищожаване на стършели и отстраняване на гнезда на стършели, телефон 0885 873400  Миланови

Гнезда на стършели, снимки.

ИНСЕКТА МИЛАНОВИ

Снимки на стършелови гнезда. Борба със стършели, случаи от практиката.

Автентични истории с премахване на стършели и осарници.

Стършелово гнездо.

Гнездо на стършел, закачено от вътрешната страна на наклонен покрив, с диаметър  над половин метър, снимка.

Гнездо на стършел

Стършелите предпочитат усамотени, далечни от хора райони, където да живеят. В някои горски и планински градчета и райони стършелите са огромни и много диви. В такива места се виждат често стършелови гезда с размерите на бъчва.

За разлика от осата, която мека, с крехко жило, стършелът е изключително здрав. Той е с костеливо тяло и като го натискаш с крак, пука като орех. Жилото му е твърдо, здраво и пробива всичко, може да те ухапе едва ли не през стъкло.

В нашата практика сме имали много случаи със стършели. Някои обработки са по-лесни, при други все едно заминаваш на война или да практикуваш някакъв екстремен спорт.

Един от случаите беше свързан с премахване на стършелови гнезда в бивша вилна зона, в пъпа на планината. Къщата е била доста време ненаселена. При нанасяне, новите обитатели решават да ползват таванското помещение и оттам излита ято разярени стършели, след което хората се обаждат.

Помещението беше малка таванска стая, вероятно два на два метра. Вътре имаше 3-4 гнезда на стършели, които бяха заели цялото помещение. Нямаше място да се наведеш, а в средата на стаичката летяха хиляди огромни стършели, подивели и здрави. Тогава се сетих с какво съм се облякъл, за това трябва да си с железен костюм, един такъв да те перне през облеклото и си пътник. Е, след малко останаха само в спомените. Извадихме гнездата и изметохме стършелите, повече инциденти там не е имало досега.

Гнезда на оси.

Освен стършелите, на село и в планината проблеми създават и осите. Веднъж обработвах няколко къщи, отново в горско-планински район. Осите се бяха заселили в подпокривното пространство на всяка от къщите. Керемиди на покрива много, под всяка керемида гнездо на оса, вътре летят милиони оси, чак се чудя откъде да тръгна да пръскам.

Единствения вариант в този случай е да започнеш масово пръскане за да снижиш рязко популацията. При такива обработки работата е много, може да замине над половин ден, докато разглобиш целия покрив. Пръскам препарат, машина след машина, те падат, аз продължавам да пръскам. След часове наред една след друга заминаха десет машини.

Подобни случаи не са единични. Имали сме и моменти, когато не можем да достъпим до гнездото, защото е толкова навътре в стената, че не можеш да го видиш без да разрушиш стената, камо ли да го извадиш. Тогава се пръска няколко пъти, като на втората, максимум третата обработка, проблемът с осарника се решава напълно.

Веднъж на клиент предстоеше ремонт и щеше да събаря стени. Човекът като видя какво става и колко дълбоко е забутано гнездото, предложи да бутнем стената. Това е от малкото случаи в практиката ни, когато сме вадили гнездо на оси с реално къртене на стена.

Разбира се, до такива моменти не е много добре да се стига. Не само защото работата е трудна. Около такива гнезда, с огромни популации на стършели и оси не е безопасно за обитателите. Най-добрия вариант е гнездото на жилещите насекоми да се хване навреме и да се звъни веднага за отстраняване, без да се чака да стане някаква беля.

Гнездо на стършели отблизо.

Музика: Supermax - Camillo (1977); http://www.supermax.cc/

Видео-източник: Инсекта Миланови Контрол

В краткия под минута клип се вижда вътрешността на стършелово гнездо с характерна големина (височина около 80 см и половин метър широко). Помещението беше с тесни размери и гнездото можеше да се снима единствено отблизо.

Нетипичното е, че телефонното обаждане за поръчката дойде в средата на януари. Къщата беше до язовир Искър, местността Щъркелово гнездо. Стършелите се бяха наместили в подпокривното помещение от лятото и вместо да измрат през зимата са продължили да живеят на тавана. С високите тазгодишни декемврийски-януарски температури и подходящото място явно им беше комфортно и макар сънени, повечето си бяха живи и здрави. Видео: 21.06.2013 г.

Публикувано: :

Вижте още информация за стършели и борба с тях.