Видове кърлежи в България.

Разновидности меки и твърди кърлежи в България.

Консултация: ДДД фирма, телефонΟ885 873400

» Новини и статии за вредители.

Видове кърлежи в България »  Статии, новини и съвети за вредители »  ДДД Фирма

ДДД. УСЛУГИ.

ТЕЛЕФОН: Ο885 873400

ДДД ФИРМА IM CONTROL

Инсекта Миланови Контрол

Лицензирани ДДД услуги
Консултация и поръчки

Eлектронна поща email:
insecta.milanovi@gmail.com

Разновидности на твърди и меки кърлежи в България.Какви видове кърлежи съществуват у нас?

Женски иксодов кърлеж, снимка.

Кърлежите в България са шест рода. Всеки от тях има специфики, според вида, семейството (твърд или мек), стадий на развитие, пол, брой и тип приемници, по които паразитира.

Меки или твърди, кърлежите у нас наброяват като видове четиридесетина, на фона на световното разнообразие от над 850. Най-често ще видим иксодови кърлежи, нападащи зелените терени както в извънградски, така и в градски среди, по необработени паркове, градини и детски площадки.

В нашата страна са разпространени кърлежи, принадлежащи основно на родовете Ixodes (I. ricinus, I. canisuga, I. hexagonus), Hyalomma (H. anatolicum anatolicum, H. marginatum marginatum), Dermacentor marginatus, Haemophysalis (H. leachi, H. parva, H. punctata), Rhipicephalus (R. bursa, R. sanguineus) и Boophilus annulatus. Всеки от тези кърлежи има специфични характеристики и любими приемници.

Кърлежите се идентифицират като видове много трудно без микроскоп и подходящо осветление. Основни признаци за различаване включват размер, окраска, дължината и формата на хоботчето, големина и място на анален отвор и други фактори. При желание да бъде идентифициран кърлеж, важно е той да се извади правилно за да се запази хоботчето.

Видово разнообразие на кърлежите у нас и описание.

Твърдите кърлежи Ixodes Ricinus се срещат най-често в България, както и по света. Те са мънички, паразитират по овце, крави, едри домашни и горски животни. Трихостови са и се развиват за 2-3 години. Ларвите и нимфите се прицелват в дребни гризачи и животни. Иксодовият кърлеж обитава пасища, гори и планини, но напада също жилищни, градски площи и паркове. Паразитира главно в началото на пролетта и в късната есен. Пренася кърлежов енцефалит, туларимия, Лаймска болест (Лаймска борелиоза) и др.

Rhipicephalus sanguineus (кафяв кучешки кърлеж) паразитира по кучета, но в отсъствието им напада котки, дребни животни и хора. Развива се по-бързо и до четири месеца може да стане възрастен. Активен е в късна пролет до ранна есен и може да снася два пъти годишно. След напиването с кръв, женските полагат хиляди яйца по цепки и пукнатини в кучешката колиба или по дупки в стените. Той напада три приемника, като харесва равнинни терени и райони, близки до вода. Преносител е на марсилска треска, пироплазмоза по кучетата и др.

Rhipicephalus bursa е двухостов кърлеж, паразитиращ по говеда, главно овце, коне, кози и рядко върху кучета и дребни животни. Излюпва се през лятото и напада до края на ранната есен. Пренася бабезиоза, анаплазмоза, тейлериоза, пироплазмоза, бруцелоза и др.

Кърлежа от рода Dermacentor marginatus (кучешки кърлеж) е по-едър, живее сред ливади, дървета, пасища и тревни терени. Той напада хищници, кучета, дребни животни, таралежи и др. Обичайно се развива за година. Преносител е на кърлежов енцефалит, рикетсиоза, туларемия, ку-треска, пироплазмоза по кучета и др. Кучешкият кърлеж има отличителна емайлирана шарка по гърба и тялото.

Родът Hyalomma marginatum са двухостови кърлежи, носители на Кримската Хеморалгична треска. Ларвите им нападат един гостоприемник, а нимфите и възрастните форми се закачат за друг. Те развиват бърза устойчивост към препарати и паразитират най-дълго, от февруари от декември, в различните си форми на ларва, нимфа и имаго. Нимфите и възрастните зимуват в стенни пукнатини на конюшни, хамбари, ливади, птичи гнезда, дървесни цепки или в почвата.

Родът Haemaphysalis е разпространен навсякъде в България и напада през пролетно-есенния сезон. Той е трихостов, а жизненият му цикъл стига до 3 години. Пренася кърлежов енцефалит, ку-треска, бруцелиоза, рикетсиоза и кърлежов петнист тиф. Boophilus calcaratus е типичен еднохостов кърлеж, паразитиращ в целия си живот върху един приемник.

Съществуват още доста видове меки и твърди кърлежи в България. Demodex Folliculorum, например, е паразит по човешкото лице, ръце, гърди и уши, както всички окосмени площи. Често срещани други кърлежи са кокошинките (Dermanyssus gallinae), крастните кърлежи (Sarcoptes scabiei), кърлежи Ornithodoros, причиняващи Свинска чума и др.

Още за кокошинки и борбата с тях, може да научите в специализираната ни страница ни за обезпаразитяване на домашни и селскостопански животни.

Видове кърлежи у нас, снимки.

Снимка на мъжки и женски кърлежи от вида Ixodes Ricinus.

Ixodes Ricinus, снимка.

Снимка на мъжки екземпляр от вида Кучешки кърлежи.

Dermacentor marginatus, снимка.

Снимка на мъжки представител от вида, с тъмнокафяв лъскав и леко изпъкнал гръб.

Haemaphysalis punctata, снимка.

Снимка на мъжки екземпляр от вида, с тъмнокафяв цвят и по-светла линия по периферията.

Hyalomma marginatum, снимка.

Снимка на кокошинка, типичен мек кърлеж с кафеникаво тяло без щит на гърба, в нахранено състояние.

Dermanyssus gallinae, снимка.

Снимка на кафяв кърлеж по кучета, мъжки екземпляр от вида, с тъмнокафяво тяло без окраска, закачен на клонка.

Rhipicephalus sanguineus, снимка.

Снимка на женски иксодов кърлеж, виждат се ясно хобота и предните крачета.

Женски иксодов кърлеж.

Снимка на нахранен женски кърлеж, закачен на гърба на куче.

Нахранен женски кърлеж.

Снимка на кърлеж върху мъжки палец, с големина като топче на кибритена клечка.

Размер на гладен женски кърлеж.

Външността на кърлежа донякъде наподобява малък паяк. В зависимост от вида и фазата размерът е различен, от микроскопичен до няколко милиметра. Типичните твърди женски кърлежи в гладно състояние са дълги три до четири мм., а мъжките до два милиметра и половина. Твърдите мъжки кърлежи са покрити изцяло с щит на гърба, а женските до 30%.

Допълнителна информация за стратегии за справяне с кърлежи и по-подробна информация за тяхната биология, можете да научите в някоя от долните статии.

Някои ползвани материали и снимки: http://www.wikipedia.org/ и др.

Етикети:

кърлежи, видове, България, у нас, kyrlej, vidove, karleji, kurlej; фонетика: lrofle uc,.egr - вероятно търсите видове кърлежи

Инсекта Миланови - гр. София  |  Телефон: 0885 873 400 - консултация; 0888 537 017 - абонаментни договори  |  Еmail: insecta.milanovi@gmail.com

W3C | XHTML 1.0 v    :: Copyright: IM Control ©  2012 г.  ::   Инсекта Миланови Контрол ©   Всички права запазени!   ::  Условия за ползване  ::   www.im-control.eu  ::  ::  Карта на сайта  ::  Криейтив Комънс договор