Плъх.

Плъх. Информация за плъх.

Консултация: ДДД фирма, телефон Ο885 873400

» Плъх. Информация.

Плъх. Информация за плъх »  Плъхове

ДДД. УСЛУГИ.

ТЕЛЕФОН: Ο885 873400

ДДД ФИРМА IM CONTROL

Инсекта Миланови Контрол

Лицензирани ДДД услуги
Консултация и поръчки

Eлектронна поща email:
insecta.milanovi@gmail.com

Плъх. Информация за плъх. Биология, навици на плъха, разпознаване. Снимки на плъх. Факти.

Плъх. Информация за плъх. Идентификация и черти.

Плъхът е среден по размер гризач, с дълга и здрава опашка, черни топчести очи и къса козинка. Основните видове плъхове, разпространени у нас са канализационен плъх (сив плъх) и покривен плъх (черен плъх). Домашните плъхове - любимци, са обикновено бели или пъстри. Те са чисти гризачи и не са по-опасни за здравето от другите питомци.

Разделението на двата основни вида плъхове у нас, като етимология, не отговаря точно на името им. Сивият плъх рядко е сив на цвят, а черния плъх не е черен. Най-лесно вида плъх се отграничава по местообитанието му. Покривният плъх (черен) гнезди на високи места, покриви и в сухи помещения. Каналният (сив) плъх обитава канали, мазета и дупки под земята.

Плъх. Снимка.

Черен плъх

Цветът на горните два подвида плъх варира от жълтеникаво бяло, светло сиво, светло кафяво, през пъстро до черно. Гъстотата в козинката на плъха отново е различна, в зависимост от подвида.

Видовете плъхове се различават като размер, форма на тялото, дължина, окосменост на опашката, големина на ушите, форма на муцунката и поведение. Това налага характеристиките на черния плъх и каналния плъх, да бъдат разглеждани отделно.

Защо ни е да отличаваме сивия плъх от черния плъх?

Когато сме нападнати от плъх, добре е да отличим неговия вид. Покривният плъх и каналният плъх имат различно поведение, места за обитание и привички. Борбата с плъха се прилага ефикасно, когато я водим с адекватни спрямо уменията, навиците и биологията му мерки.

Причината, поради която каналния (сивия) плъх и черния (покривен) плъх са най-често разглеждани, е че те са най-разпространените космополитни видове в света. Не по-малко важно е, че тези упорити вредители нанасят масивни икономически щети в стопанствата.

Под какви имена ще срещнете още каналния плъх и покривния плъх?

Имената на двата вида плъх са толкова много, че могат да предизвикат известно объркване. Тези плъхове са космополити. Всеки район от света ги назовава според специфичните им черти, видоизменени от климата, местността и обитанието им.

Така покривният плъх (Rattus rattus), се нарича още черен плъх, корабен плъх, домашен плъх, александрийски плъх, староанглийски плъх и чумен плъх.

Канализационният плъх (Rattus norvegicus), бива назоваван още норвежки плъх, сив плъх, кафяв плъх, Браун плъх, пристанищен плъх, Хановерски плъх, кафяв норвежки плъх и тн.

Трудно е да се определи кой от двата вида плъх е по-опасен като вредител и болестотворен носител. Все пак каналният сив плъх е по-агресивен и безогледен в атаките си. Той доминира между двата вида, измествайки черния и е по-разпространен у нас, както и по света.

Какви са видимите разлики между сив плъх и черен плъх?

Каналният плъх и покривният плъх лесно се бъркат, защото са сходни по изглед и размер. Все пак има дребни разлики във външността, които могат да ги отличат.

Разлика между покривен плъх и канален плъх. Снимка.
снимка: wikipedia.org

Идентификация на плъх

Муцунка и очи на плъха:

 • Канален плъх (сив) - тъпа муцуна, малки очички.
 • Покривен плъх (черен) - остра муцуна, големи очи.

Форма на тялото:

 • Канален плъх - крушовидно тяло, с разширение към таза.
 • Покривен плъх - строен, банановидна форма на тялото.

Размер и форма на ушите:

 • Канален плъх - къси ушички, които не достигат очите.
 • Покривен плъх - дълги уши, леко подгънати напред в края си.

Размер, цвят и окосмение на опашката:

 • Канален плъх - по-къса от тялото, гола опашка (15—22 см). Върхът й е по-тъмен от основата.
 • Покривен плъх - опашка, по-дълга от тялото (14—23 см), стигаща почти до муцуната. Опашката е гола, но има единични косми.

Размер на тялото и задните лапички:

 • Канален плъх - тяло, с размер 18-27 см, задни лапи - 4-5 см. Женската е с 12 цицки.
 • Покривен плъх - трупа е 14-20 см., задните лапи - 3-4 см. Женската има 10 цицки.

Цвят на козинката и корема:

 • Канален плъх - пъстър, от светло кафеникав до тъмносив, с разпръснат по повърхността тъмен слой. Сиво до жълтеникаво бяло коремче.
 • Покривен плъх - варира от тъмносив, през кафяв до пъстър или черен. Цветът на корема е от сив до бял, по-светъл от козинката.

Как ще различим домашна мишка и млад плъх?

Често домашната мишка се бърка с млад плъх, защото имат сходни визия и размер. Като цяло, сравнени с мишката, по-младите плъхове са с визуално доста по-големи глави и лапи, съотнесени към трупа. Мишките са с пропорционални размери.

Отличителна разлика са и нагризаните следи, които при плъха са по-големи и дълбоки от мишите. Ако не можете да огледате добре вредителя, огледайте се за това, което е оставил подир себе си. Екскрементите на мишката са доста по-малки от тези на плъха. Различен също е размерът и вида на следите от лапи, оставени след тях. Има различия и в други маркери.

Къде предпочита да живее плъха?

Черен плъх (покривен)
Покривният плъх е по-топлолюбив и сухолюбив от сивия. Той живее и гнезди над земята, в храсти, гъста растителност, бръшлян и кухи дървета. В сграда, ще предпочете високи места - стени, тавански помещения, хамбари, кухи стени, окачени тавани, високи шкафове и покриви. Понякога се намира и около брегове, огради, езера, потоци и язовири.

Покривният плъх рядко ще копае дупки, ако има възможност да гнезди над земята. Ще го намерите да се разхождат по греди, жици и траверси. В дивата природа живее по дървета, лози и кухини в скалите. Ако обитава тавана, ще причини сериозни поражения, с дейността около изграждане на гнездото. Гнездата са сферични, от настърган материал, клони, листна, растителна маса и плат.

Сив плъх (канализационен)
Каналният плъх предпочита ниски и влажни места за живот. Обича да гнезди в дупки под земята. Дупките изкопава в основите на сградата, по протежение на дължената й, под ограда, пристройка, навес, железопътна линия, скали или компост. Прави мрежа от подземни тунели, с няколко гнезда, камери за храна, един или повече входа и с изходи за евакуация.

Сивият плъх населява силози, хамбари, ферми за животни, дупки под бетонни плочи, водоеми и развъдници. В града, каналният плъх ще се приюти в мазе, приземен етаж, канализационни отвори, тунели, дупки в тротоари, канали, влажни зони в градини, до алеи и насаждения. Ако числеността е висока, може да насели и таваните. Приспособен е да живее до боклука.

Каналните плъхове търсят близост до магазини, складове за фураж, заведения, винарски изби, месокомбинати, напуснати сгради, автомобили, подземни пристройки, докове, брегове и сметища. Гнездата на сивия плъх са от мек материал, хартия или сдъвкани парченца трева.

Макар да се избягват, сивият и черният плъх могат да живеят в една постройка. Там каналният плъх ще заеме основите на сградата, а покривният плъх ще насели високите й части.

Как се размножават черния плъх и сивия плъх?

Черен плъх (покривен)
Покривният плъх се плоди с три до пет поколения годишно и ражда от шест до десет малки. Достига полова зрялост на три до пет месеца. Живее около година. Женският плъх умее да регулира при оскъдица разможаването, свеждайки поколението до едно годишно. Оформят социални групи до 60 плъха. Ако популацията нарастне прекомерно, може да копае дупки.

Сив плъх (канализационен)
Сивият плъх е много плодовит и ражда четири до седем пъти годишно. Той достига полова зрялост на пет седмици. Женската е бременна 3 седмици и ражда от 5 до 14 плъхчета (средно 7), които проглеждат и израстват бързо. Размножаването на каналния плъх е в пик през пролетта и есента. Групата има строго социална йерархия. При пренаселване, каналният плъх сам регулира числеността си, като по-ниските йерархични нива биват убивани първи.

С какво се хранят покривния и канален плъх?

Плъховете са всеядни. Те ядат зърно, боклуци, сапун, свещи, растения, насекоми, месо, плодове и яйца. Черният плъх и сивият плъх биха споделили един хранителен ресурс, но не се хранят заедно. При избор, каналният и покривен плъх, ще нападнат различен тип храна.

Черен плъх (покривен)
Черният плъх прилича по вкуса си на катеричка. Той харесва богато меню от плодове и ядки. Любима храна на черния плъх са плодове, особено цитруси. Той ще атакува висящ на дърво плод, изгризвайки го отвътре, до куха обвивка. Намери ли лимон, ще изгризе само кората му. Ако плодове няма, черният плъх ще нападне ядки, зърна, пресни зеленчуци, месо и охлюви.

Покривният плъх обича сочна храна, с която да набави необходимата за организма си течност. Далеч от хората, плъхът ще консумира семена, стъбла, гъби, плодове, листа, както дребни гръбначни и безгръбначни създания. При липса на качествена храна, черният плъх може да консумира почти всичко, дори отпадъци и хартия.

Черният плъх започва да търси храната си след залез. Неизяденото количество се складира за по-късно, в гнездото. На ден, покривният плъх изяжда до 15-30 г храна и изпива до 15-30 мл течности. Ако не може да набави течност от храната, той търси воден източник. Във ферми, черният плъх замърсява фуража в хранилки, складови продукти и наранява живата реколта.

Сив плъх (канализационен)
Каналният плъх предпочита храни с високо съдържание на въглехидрати и протеини. Негово любимо меню са пресните месо, риба, ядки, зърна, насекоми и някои плодове. Във ферма може да убие пиле или да изяде яйцата. Сивият плъх е всеяден, но винаги ще предпочете разнообразна и качествена диета от пресни храни, вместо застояли продукти и боклуци.

С годините живот около хора, сивият плъх променя предпочитанията си. Последни проучвания показват, че любими храни на този плъх вече са макарони със сирене, картофки, хляб, яйца, моркови, меса и смески, а зърната се пренебрегват. Ако добра храна липсва, плъхът все пак ще консумира всичко, което намери, дори боклуци.

За едно денонощие, канализационният плъх изяжда от 20-75 г храна и се нуждае от поне 30 мл вода. При липса на вода, той ще ближе роса или кондензирани по стените капчици. Изядените канализационни тръби са резултат от стремежа му към вода. Каналният плъх е силно зависим от наличие на вода, а при липсата й мъчително умира.

Какви са сетивата на плъха и кога е активен?

Черният и сив плъх са активни най-вече след здрач и преди изгрева. Подобно на мишките, плъховете са адаптирани за нощен живот и дейност. В обиколките си, плъха запаметява новите територии, препятствия, места за храна, капани и пътища.

Плъховете са далтонисти, но е установено че могат да различават нюанси в цветовете. Независимо от лошото си зрение, плъхът се ориентира много добре в средата. Космите по тялото на плъха са свързани със сетивните му нерви. Плъхът има развита чувствителност и към звуци, улавяйки сигнали във звуковия и ултразвуков диапазон.

Черният плъх е по-адаптивен и подвижен от каналния. Той редовно обхожда до километър, в търсене на храната си, а при необходимост, може да обикаля и два километра територия. Способен е да носи храна на семейството и близките си.

Покривният плъх има отлично усещане за баланс. Той ползва дългата си опашка за да стабилизира движението. Черният плъх е по-бърз от сивия и е пъргав катерач, избягващ умело нападатели. През нощта, ще го забележите да се движи по върха на покриви и огради.

Каналният плъх обикаля за храната си територия от 100-150 м в диаметър. Най-интензивно се движи на 20 м от гнездото. Традиционалист, той е мнителен към нови форми и храни. Много добър плувец и копач, сивият плъх е с по-оскъдни умения за катерене от черния.

Сивите плъхове произвеждат богата гама от ултразвукови сигнали, с които общуват помежду си, съобщават своето местоположение, намерен ресурс на храна и наличие на опасност. Тази тяхна способност усложнява драстично борбата с тях, превръщайки ги в не лесен противник.

Кои са заболяванията, причинени от плъхове? Какви поражения нанасят те?

Каналният плъх и покривният плъх нанасят тежки материални щети в стопанствата. Те разрушават постройки, съоръжения, замърсяват продукти, храни, предизвикват истински икономически бедствия, пожари и наводнения, пренасят епидемии по хора и добитък.

Плъховете се смятат за рисков фактор от най-висока степен, за пренасяне на опасни болести, с тежък изход и създаване на епидемиологични огнища. Заразите пламват, при допир със замърсени от плъх чрез урина, фекалии, косми или слюнка продукти, чрез домашен любимец, контактувал с труп на плъха, вдишан прах с вируси, както при директно ухапване от плъх.

Живеейки сред отпадъци или канали, плъховете са изложени на непрестанни зарази и патогенни агенти, някои от които не увреждат организма им. Голяма част от заразите се предизвикват и от ухапвания на вредители върху плъха, като кърлежи, акари, бълхи и др.

Плъхът е разпространител на опасни заболявания и инфекции като: лептоспироза, токсоплазмоза, мелиоидоза, салмонелоза, микоплазмоза, хепатит, туберкулоза, ку-треска, плъхове треска, бяс, неморалгична треска, туларемия, криптоспоридиоза, пастурелиоза, листериоза, йерсиниоза, нематодни паразитози и тении. Плъхът пренася и ред тежки вирусни заболявания, някои без известно лечение, с фатални за здравето и живота поражения.

Информация за плъхове, която може да Ви интересува:

Етикети:

ПЛЪХ, ПЛЪХОВЕ, сиви плъхове, черни плъхове, информация, щети, хранене, снимки, размножаване, болести, навици, гнездо, зарази, plah, plyhove, pluh, plahove, pluhove, plyh; фонетика: m.cn , m.cnfle - може би търсите плъх или плъхове

Инсекта Миланови - гр. София  |  Телефон: 0885 873 400 - консултация; 0888 537 017 - абонаментни договори  |  Еmail: insecta.milanovi@gmail.com

W3C | XHTML 1.0 v    :: Copyright: IM Control ©  2012 г.  ::   Инсекта Миланови Контрол ©   Всички права запазени!   ::  Условия за ползване  ::   www.im-control.eu  ::  ::  Карта на сайта  ::  Криейтив Комънс договор