Плъхове.

Плъхове. Видове плъхове, идентифициране.

Консултация: ДДД фирма, телефон Ο885 873400

» Плъхове.

Плъхове

ДДД. УСЛУГИ.

ТЕЛЕФОН: Ο885 873400

ДДД ФИРМА IM CONTROL

Инсекта Миланови Контрол

Лицензирани ДДД услуги
Консултация и поръчки

Eлектронна поща email:
insecta.milanovi@gmail.com

Плъхове. Видове плъхове. Особености на плъховете и навици. Признаци за нападение от плъхове. Поражения.

Плъхове. Преглед. Защо плъховете са вредители.

Плъхове, видове и разпространение. В България са разпространени предимно два основни вида плъхове: черни плъхове (покривни плъхове) и сиви плъхове (канализационни). Съществуват и албиносни бели плъхове. Те произхождат обичайно от кафявите плъхове, по-рядко от черните, чисти са от зарази и се гледат за домашни питомци.

Плъховете обитават места, близки до ресурси на храна и вода. Независимо от подвида, повечето плъхове предпочитат живот около хората, които им осигуряват изобилни източници на препитание. С годините се обособява дори термина градски плъх. Градските плъхове са резултат от удобните условия за подслон и храна, налични в градските сгради.

Плъховете причиняват невъобразими икономически и селско стопански поражения във ферми, складове и стопанства. Плъхове унищожават и замърсяват глобално хранителните и битови продукти, заразявайки ги с опасни за живота болестни бактерии.

Плъхове. Снимка.

Плъхове

Природните плъхове се приемат за най-опасните носители на тежки инфекции, патогени, болести и зарази. Плъхове пренасят заболявания по животни, домашни любимци и хора.

От векове, плъховете са отговорни за разпространяване на смъртоносни епидемии, формиране на болестни огнища и пренос на унищожителни зарази. Страховит пример за това е бубонната чума.

Физически особености на плъховете. Как изглеждат те?

 • Плъховете имат отлично развити физически умения за скачане, плуване, копаене, катерене и могат да паднат от височина 15 м., без да пострадат или да се наранят сериозно.
 • Плъховете могат да скачат до 90 см вертикално и 120 см хоризонтално. Някои видове плъхове ще изкопаят без спиране дупка, с дълбочина 90 см., директно в земята.
 • Плъховете имат възможност да се катерят по ел кабели, въжета, дървета и храсти за да стигнат до покрив. Те могат да изкачат почти всяка вертикална повърхност, като тухли, метални листи, дърво или бетон и да бягат по хоризонтални тръби, съоръжения и канали.
 • Плъховете умеят да се катерят до 35 см по гладки, вертикални стени. Те могат също да се изкачат по външната страна на вертикални тръби с диаметър 8 см. Плъховете се катерят безпроблемно по широки тръби, прикрепени за сграда, задържайки се за стената, а се изкачват по вътрешността на тръби, с диаметър 4-9 см.
 • Сивите плъхове могат да плуват без спиране до 800 м. в открити води, през водопроводни тръби с клапи и канализация, при силно съпротивление от въздушни и водни течения.
 • Плъховете могат да изгризят без проблем ред здрави материали, включително алуминиева ламарина, твърдо дърво, гума, пластмаса и бетонен блок.
 • Цветът на плъховете не отговаря адекватно на името им. Черните плъхове (покривни) рядко са черни, а светло кафяви до черни. Сивите плъхове (канализационни) не са сиви, а пъстри, жълтеникави до светло сиви, тъмно сиви и черни, понякога светло кафяви.
 • Всички плъхове са с дълги, различно окосмени, силни опашки, здрави лапи и стабилни челюсти, с мощна захапка. Гъстотата на козината е плътна до рехава, в зависимост от вида.
 • Плъховете не спят през зимата, но активността им се увеличава в края на лятото. Те имат постоянна нужда от вода и са зависими от нейното наличие.
 • Черните и сиви плъхове се отличават с активност вечер, след залеза, през нощта и на заран. Забележите ли дневна активност, популацията плъхове е нарастнала драстично.
 • Плъховете имат много добри размножителни умения и ги практикуват целогодишно. Различните подвидове плъхове не могат да се кръстосват и се избягват взаимно.
 • Общата телесна дължина на плъховете, с опашката, е до 40 см, в зависимост от вида. Опашката на плъха е с различна дължина, спрямо трупа. Покривните плъхове са с видимо по-дълги от тялото опашки. Канализационните плъхове са с опашка, по-къса от тялото им.
 • Козината на плъховете е къса, ушите са късокосмени. Коремчето на плъха е от бяло и светлосиво, до еднакво на цвят с козинката, в зависимост от типа плъх.
 • Диференцирането на вида плъхове е не лесно, особено при млади плъхове, често бъркащи се и с домашни мишки. Отличаването на вредителя помага за контрола му. Характерни черти на вида, ще откриете в наръчника ни за идентификация на плъхове.

Кои са признаците за нападение от плъхове?

Нахапани от плъхове плодове - лимон, круша, висяща на дърво и тиква. Плодовете са изгризани отвътре, останала е само празна обвивка. Снимка.

Поражения от плъхове

 • Екскрементите на плъхове са черни, лъскави, тънки и заострени. Формата е на наденичка. Дължината е 12-18 мм. Откриват се до храна за животни, продукти или в кошове.
 • Намирате остатъци от издълбани черупки на охлюви, скелети от ядки, кости от котлети, изгризани кутии и опаковки за храна. Във въздуха се рее характерна амонячна миризма, особено отчетлива в затворени места - шкафове, гаражи, тавани, чекмеджета и пристройки.
 • Забелязват се белези от издълбаване на съхранени или растящи плодове и зеленчуци. Плъховете обичат цитрусови плодове, дори лимони, но консумират всичко. Те издълбават плода отвътре, оставяйки само обвивка. Изгризват и живи плодове, направо от клоните. Под дърветата се струпват паднали, кухи плодчета. Зеленчуците са наранени.
 • Ясни пътечки в тревата, в калта, прахта, растителността или оградите. Плъховете ползват еднотипен маршрут за достъп до храната. По стени, греди, тръби и често обикаляни места, личат отчетливи, мазни следи. Зацапването е от търкане на кожата на плъха в предмета.
 • Под навеси, отломки, кошове за смет, кучешки колиби или компост, има свежо изровени дупки. Откривате удавен плъх в басейн, тоалетна чиния или вана, пълна с вода.
 • Намирате прясно издълбани, нагризани дървени, пластмасови и други предмети. Изолациите по стени, таван, уреди и електрическите кабели, са наядени. Привечер, по кабели, тръби, на тавана, покрива, през тревите и в ъглите на неосветени помещения, се виждат пробягващи животински сенки, с неголям размер.
 • След здрачаване, се долавят шумове, издавани от плъхове, търсещи храна. Дочуват се скърцане, дълбаене и потропване. Звуците идват от стени, шкафове, от тавана или етажите.
 • Домашните любимци - кучета, котки и птици, проявяват необичайна възбудимост. Вашето куче или котка може да примъкне в помещението труп от умрял плъх.
 • Зад кутии, в чекмедже, в гаража или в необитавана пристройка, се откриват плъхови гнезда или останки от тях. Ако плъхове са умрели на трудно достъпно място, в околните помещения се разнася продължителна, засилваща се, сладникаво-гнила миризма на леш.

Структурни повреди, нанесени от плъхове?

Поражения по предмети, нанесени от плъхове. Пробита стена под покрива, продупчени метални водопроводни тръби и изгризани кабели. Снимка.

Структурни щети от плъх

 • Плъховете гризят всичко, до което се доберат. Те наяждат диги, изолации, кабели, греди, кутии, пластмаса, тръби, картон, мебели, дамаски, метали и цимент. С непрестанното си гризане, плъховете стават чести причинители на пожари, строителни щети и наводнения.
 • На практика, трудно ще намерите достатъчно здрава срещу плъхове структура. Те могат да гризят дори метални тръби и често го правят за да стигнат до вода, в обичайната си ежедневна дейност.
 • Структурните щети, нанесени от плъхове, по собственост и материали са постоянни, неизброими и хвърлят в ужас нападнатите стопанства. Не са защитени покривите, пода, основите на сградата, стените, нито твърдите изолационни токови кутии. Пораженията, нанесени от плъхове непрекъснато ескалират и са лавинообразни.

Земеделски поражения и щети, причинени от плъхове?

 • Плъховете наяждат и замърсяват промишлено количество хранителни продукти, зърно, ядки, храна за животни, плодове и зеленчуци. Щетите нерядко са толкова мащабни, че райони, масивно нападнати от плъхове, остават без поминък, сигнализират за бедствие и търсят организирана помощ. По-често засегнати от плъхове райони, са извънградските.
 • Веднъж минали през място за съхранение на продукти, плъховете ги оставят в напълно негодно за употреба състояние. Остатъкът е замърсен с фекалии, косми, урина и паразити. След атака на плъхове, от цял тон пшеница, негодни са 700 кг, а изядената е едва 5 кг. Щетата причинява семейство от десет плъха, размножили се за период 3-9 месеца до 26.
 • Плъховете могат да унищожат не само складовата, но земеделската зърнена, овощна и зеленчукова реколта в цели области. Нерядко страдат ферми, земеделски плантации, дори пасища. Към засегнатите места се изпращат специализирани помощни звена за контрол.
 • Стопанските икономически щети, нанасяни периодично от плъхове в света, мобилизира отдавна научната общност и световните организации. Счита се, че дори намаляване на пораженията в размер от 5%, ще спомогне за изхранване на 30% от гладуващите в света.
 • Плъховете пренасят опасни зарази по хора и животни. Те са катализатор на тежки болестни и епидемиологични огнища, с най-високата позната степен на рисков фактор.

Болести и зарази, пренасяни от плъхове?

Дупка на плъхове в земята, сред растенията. Снимка.

Дупка на плъх

 • Замърсените с урина, фекалии, слюнка и косми от плъхове продукти, стават причинител на заразяване с тежки болести, за животните и хората.
 • В организма на плъха, често без да повлияят на здравето му, могат да съжителстват стотици опасни бактерии и паразити, които да се предадат на човека. Заразата става при досег със заразен продукт, чрез домашен любимец или с ухапване.
 • Плъховете са разпространители на ред изключително опасни бактериални инфекции, като: криптоспоридиоза, токсоплазмоза, лептоспироза, листериоза, йерсиниоза, пастурелиоза, мелиоидоза, криптоспоридиоза и микоплазмоза.
 • Опасни заболявания, пренасяни от плъхове, са петнист тиф, туберкулоза, плъхова треска, ку-треска, бяс, хеморалгична треска, салмонелоза, нематодни паразити, гъбички и тении. Плъховете разпространяват хепатитни инфекции от няколко щама, с особено опасно при ухапване развитие. Пренасят също редица тежки вирусни инфекции, някои без известно лечение и с тежък краен изход.

Възможни решения, при нападение от плъхове?

Етикети:

МИШКИ, МИШКА, унищожаване на мишки, болести, снимки, щети, mishki, mishka, mi6ki; фонетика: ;rtur ;rtud - вероятно търсите мишки или мишка

Инсекта Миланови - гр. София  |  Телефон: 0885 873 400 - консултация; 0888 537 017 - абонаментни договори  |  Еmail: insecta.milanovi@gmail.com

W3C | XHTML 1.0 v    :: Copyright: IM Control ©  2012 г.  ::   Инсекта Миланови Контрол ©   Всички права запазени!   ::  Условия за ползване  ::   www.im-control.eu  ::  ::  Карта на сайта  ::  Криейтив Комънс договор