Оси.

Оси. Видове оси, характеристики и идентификация.

Консултация: ДДД фирма, телефон Ο885 873400

» Дървеници.

Оси

ДДД. УСЛУГИ.

ТЕЛЕФОН: Ο885 873400

ДДД ФИРМА IM CONTROL

Инсекта Миланови Контрол

Лицензирани ДДД услуги
Консултация и поръчки

Eлектронна поща email:
insecta.milanovi@gmail.com

Оси. Видове оси, описание и идентификация.

Оси. Общ преглед и видове.

Оси, видове и разпространение. Осите по света са над пет хиляди вида. Те са жилещи насекоми, хранещи се според вида си с нектар, както и с други насекоми. Най-типични видове вредители у нас са европейски оси, обикновени оси, растителни, листни оси, плодови и хартиени оси. У нас най-често ще срещем европейска жълта оса, наречена още германска.

Осите са прародител на медоносната пчела. Въпреки че не произвеждат мед, всички оси имат важна функция за опрашването на растенията и унищожаване на ред вредители по растителни култури. Лошата репутация на осите идва основно уменията им да жилят. Ужилванията са болезнени и опасни при наличие на алергия към отровата им.


Снимка на оси.

Германска оса

Подобно на стършелите, осите не умират при жилене. Те често са агресивни ако са нападнати, а с изваждане на жилото могат да жилят десетки пъти. В началото хищници, консумиращи насекоми, с еволюцията осите започват да се хранят и с цветен прашец.

Видовете оси са толкова много, че трудно могат да се опишат в строен справочник. Основният вредител в световен мащаб е жълтата европейска оса. Тя е проклятие за всеки турист на пикник. Напада неуморно сандвичи, напитки и кръжи зловещо в заведения, плажове, барбекюта, на открито и закрито.

Всъщност европейските оси не ядат месо, но го събират за да нахранят ларвите си. Те консумират растителен нектар и цветен прашец, а на масата се интересуват от вашите сокове и лимонади. Близо до осарника обаче е друго. Осите защитават гнездата си много агресивно. Осарникът побира от две до пет хиляди насекоми и резултатът е опасен за незащитен човек.

Как изглеждат осите и какви умения имат?

 • Осите са с продълговато, вталено в средата тяло, шест крака и характерна жълто-черна окраска на райета. Окраската има предупредителна и защитна функция и подава на околните животни и хора сигнал за опасност.
 • Повечето оси обичат да живеят близо до хората. Те строят гнездата си в земни дупки, близо до боклук, в тъмни, хладни места, дървесни хралупи, храсти, дупки по стените, къщички за птици, на тераси, в шкафове, в подпокривно пространство и под керемиди на покрива.
 • Социалните оси живеят в колонии и са разделени на касти. Кастите се състоят от женски оси, работнички, мъжки оси и царица. Жилят единствено женските оси, мъжките са различни като вид, биология и служат само за оплождане на новите царици.
 • Европейските оси живеят около година. През есента повечето измират и изоставят гнездото. Оцелява единствено царицата. Тя ще презимува за да изгради на пролет нова колония оси.
 • Когато навън се стопли, царицата оса изгражда малко гнездо и отглежда първите женски работници. Клетките на гнездото са шестоъгълни и тя полага в тях непрекъснато нови яйца. До есента старата царица умира с колонията, остават единствено младите оплодени женски.
 • Осите се хранят със сладък сок. От човешките храни те ще консумират нектари, газирани напитки и сладкиши. Възрастните обаче унищожават паяци и насекоми. Те нападат вредители и човешки храни, за да съберат месо за малките си ларви-хищници.
 • Осите са социални създания, тесни роднини на мравките. Смята се че древните листни оси (Symphyta) са междинно звено в еволюцията, от което са се отделили двата рода насекоми.
 • Осите общуват с роднините от семейството чрез феромони. При нападение над гнездото им, те излъчват феромонен сигнал за опасност към роднините. Мобилизирани заедно, жилещите насекоми нападат агресора в рамките на петнадесет секунди.
 • Жилата на всички оси са възникнали като средство за размножаване в еволюцията. С тяхна помощ, паразитните оси са пробивали тялото на насекомото за да снесат яйцето си в него. В момента все още съществуват ред паразитни оси, които продължават практиката на прароднините си. Други видове оси еволюират, но жилото остава като оръжие за защита.

Какви са разликите във външността и поведението на пчели и оси?

 • Осите се различават от пчелите както по вид, така по навици, хранене, начин на гнездене, поведение, отрова и биология. Пчелите произлизат от осите, които са по-примитивен вид.
 • Външният вид на пчелите и осите има няколко разлики. Като хищници, осите са по-стройни от пчелите, лъскави, с по-тесен кръст, ханш и без окосмение по тяло и крайници.
 • Европейските оси са с дълги, тънки, стройни и добре развити крака. За разлика от пчелите, които се интересуват единствено от цветята, осите нападат човешки храни и напитки.
 • Пчелите са силно окосмени, със здрави и плоски в стъпалото крайници. Крачетата им са пригодени изцяло за удобно стъпване по растенията, с цел опрашване, произвеждане, събиране и транспортиране на цветния прашец в кошера.
 • Гнездата на пчелите са построени от восъчни клетки, изградени плътно едни върху други. Осите изграждат гнездото си на много слоеве от дървесен материал, които чрез сдъвкване и слюнка превръщат в целулоза. Гнездото на осите е на няколко нива. То приютява в себе си хиляди насекоми и може да достигне размер на средно голяма човешка глава.
 • Пчелите и осите инжектират отрова в тялото чрез жилото, което излиза от тялото им. Жилата на пчелите обаче са назъбени и се фиксират неподвижно в жертвата. При излитане на пчелата, жилото не помръдва. То се откъсва от тялото й, където е хранителния й тракт и насекомото загива от раната. Жилата на осите са гладки, излизат и осата атакува отново.

Болести и щети, причинявани от оси.

 • Осите не пренасят опасни зарази и се считат за полезни насекоми. Без тяхната работа по опрашване на насаждения и унищожаване на вредни насекоми по селскостопански култури, животът на хората би бил изключително труден.
 • Основните проблеми, свързани с оси са свързани с тяхното ужилване. Еднократно ухапване от насекомото, макар болезнено, предизвиква локална подутина, но се счита за безобидно за хора без алергия към отровата. Опасно е когато човек бъде нападнат от колония и е ужилен многократно. Висок риск има също при алергични към ухапването хора. При тях може да настъпи анафилактичен шок, фатален при липса на бързи лекарски мерки.

Възможни решения, при нападение от оси?

Етикети:

ОСИ, оса, видове, черти, алергии, ужилване, снимка, идентифициране, osi, vidove, osa, alergiq, ujilvane; фонетика: fir, fid - вероятно търсите оси или оса

Инсекта Миланови - гр. София  |  Телефон: 0885 873 400 - консултация; 0888 537 017 - абонаментни договори  |  Еmail: insecta.milanovi@gmail.com

W3C | XHTML 1.0 v    :: Copyright: IM Control ©  2012 г.  ::   Инсекта Миланови Контрол ©   Всички права запазени!   ::  Условия за ползване  ::   www.im-control.eu  ::  ::  Карта на сайта  ::  Криейтив Комънс договор