Оса.

Оса. Информация и факти за оса.

Консултация: ДДД фирма, телефон Ο885 873400

» Оса.

Оса. Информация »   Оси

ДДД. УСЛУГИ.

ТЕЛЕФОН: Ο885 873400

ДДД ФИРМА IM CONTROL

Инсекта Миланови Контрол

Лицензирани ДДД услуги
Консултация и поръчки

Eлектронна поща email:
insecta.milanovi@gmail.com

Оса. Информация за осата, биология, размножаване и навици. Снимки на оса и факти.

Оса. Информация за оса и общи черти.

Осата е насекомо с общ размер от половин сантиметър до сантиметър и половина. Семейството на осите е огромно, като в него се съдържат над 30 000 вида. Основните категории в него са самотни оси и социални оси. Самотните оси не градят гнезда и са много разнообразни, но рядко се срещат у нас. Социалните оси са около 5000 вида, а между тях най-разпространени в България са Европейската жълта оса, Обикновената оса и Хартиената оса.

Социалните оси действат като част от колония. Колонията изгражда гнездо, наречено осарник и може да наброява хиляди насекоми. По-голямата част от осите са стерилни женски. Те работят и защищават гнездото, а мъжките оплождат царицата, наречена още оса-майка.


Снимка на европейска жълта оса (германска оса).

Европейска жълта оса

Външният вид на осите е различен спрямо вида. Някои от видовете по света не жилят, други паразитират, снасяйки яйцата си в телата на насекоми. Европейската оса, характерна у нас е типичен представител на социалните оси. Тя живее в колония и е с характерна жълто-черна окраска и точки по гърба и корема.

Осата е древно насекомо и е прародител на пчелата. Тя се появява още през периода креда и първоначално е била месоядна, убивайки паяци и гъсеници. С годините еволюцията решава да ползва насекомото в опрашването. Така менюто на осата се обогатява с цветен прашец, сокове и плодов нектар.

С годините растенията стават все по-изкусителни, а осата се превръща в техен верен роб. Тя сменя вкуса си и вече е изцяло зависима от сладкия прашец, а с месото изхранва единствено ларвите си. По-късно тесен клон от осите еволюира дотолкова, че се специализира само в производство, пренос и преработка на цветен прашец. Така през юркския период на бял свят се появяват първите медоносни пчели, с изцяло променени функции, биология и живот.

Каква е анатомията на една оса?

Европейската оса, подобно другите си роднини има разделено на три части тяло с глава, гръдна част и корем. Окраската е предупредителна, с жълта основа, черни раета, характерни три черни точки на главата и точки по корема, отличаващи външния й вид от другите оси.

Главата на жълтата оса е добре оформена. На върха й има две сензорни пипала и хоботче за близане и смукане. В главата на насекомото е разположен мозък. Той е с проста структура и изпълнява лесни сетивни задачи. При наличие на трудни задачи, някои части от мозъка се разширяват. Очите са в горната част на главата и са четири, с бъбрековидна форма. В горната част се намират комбинираните очи, а в долната са разположени прости очи.

Гръдната част на европейската оса продължава в шест тънки и стройни, но здрави крака. От горната част на гърдите излизат две прозрачни, бързи крила, съставени от здрава ципа. Коремната част съдържа храносмилателни, полови органи, както и опасното жило, налично само при женските екземпляри. Жилото служи както за отбрана, така за нападение и лов.

Как всъщност жили женската оса?

Жилото на една оса е разположено точно на задницата й. Защо то съществува само при женските? Историята тръгва от паразитните оси, при които половия орган еволюира в пробивно-снасяща структура. Паразитните оси съществуват и днес. С жилата си те проникват дълбоко в тялото на жертвата, снасят яйцата си на топло, пълно с храна място и отлитат.

Еволюцията е решила осата да запази жилото, въпреки че доста видове вече не паразитират. Така европейската оса разполага с мощно естествено оръжие. В долната коремна част осата има малко торбичка, в която се произвежда и складира отрова. При атака, тя се стича до върха на жилото през тънки гладки канали и се изпомпва в жертвата.

Мъжките оси не жилят, но имитират поведението на жените чудесно. Усетят ли се притиснати, те размахват заплашително задните си части. Оказва се, че в повечето случаи това поведение действа. Предупредителната жълто-черна окраска, съчетана с агресивно имитиращо жилене поведение често спира нападателя и той се оттегля далеч от насекомото.

Какъв е жизнения цикъл на осата?

Социалната оса гради колонии, в които живеят хиляди екземпляри. Всяка колония възниква от една единствена оплодена женска, която е презимувала на топло и сигурно място. Напролет царицата майка се размърдва и търси място да сложи начало на новото си царство.

Колонията започва от малки целулозни клетки. Те са шестоъгълни и плътно слепени една за друга, оформяйки миниатюрно гнездо. Всяка клетка кралицата напълва с парализирани ларви на насекоми. След това тя полага по едно яйце на клетка. След събуждането, ларвите на осите разполагат с обилна закуска, нарастват и от гнездото излизат първите оси работнички.

Социалната оса е изцяло кастово насекомо. Гнездото се поддържа, изхранва и защищава изцяло от женски стерилни оси. Плодовита е единствено кралицата, която снася непрекъснато яйца. След като работничките станат достатъчно, се раждат първите мъжки оси. Мъжките оси се развиват от неоплодени яйца на царицата, както при мравките. Те оплождат и ходят за храна.

Към края на лятото, в колонията на бял свят излизат първите женски, готови за оплождане. Обичайно те са няколко и водят люта борба помежду си. Оцелват най-силните, които биват оплодени. В края на есента от колонията ще останат единствено една или няколко женски, които ще намерят топло и безопасно място да създадат ново царство следващата пролет.

Какви поражения нанася осата при ухапване?

Отровата на европейската оса не е предвидена да нанася увреди в организма. Целта е болка, която да изплаши нападателя. Отровата съдържа пептиди, ензими и норепинефрин, които предизвикат остра болка в организма на жертвата. Ако ви ужили оса, първо спрете притока на кръв от мястото на ухапването и ще усетите как болката рязко намалява.

Алергичната реакция от ужилване на оса е опасна и може да включва гадене, подуване, световъртеж, необичайно рязка болка и анафилактичен шок. При алергия е необходима спешна лекарска намеса в болница, за избягване на фатален изход.

Етикети:

ОСА, оси, германска оса, хранене, размножаване, видове, ужилване, алергии, биология, снимки, анатомия, устройство, видове, osa, vidove, biologia, anatomia; фонетика: fid - вероятно търсите оса

Инсекта Миланови - гр. София  |  Телефон: 0885 873 400 - консултация; 0888 537 017 - абонаментни договори  |  Еmail: insecta.milanovi@gmail.com

W3C | XHTML 1.0 v    :: Copyright: IM Control ©  2012 г.  ::   Инсекта Миланови Контрол ©   Всички права запазени!   ::  Условия за ползване  ::   www.im-control.eu  ::  ::  Карта на сайта  ::  Криейтив Комънс договор