Хлебарки.

Хлебарки. Видове хлебарки и идентифициране.

Консултация: ДДД фирма, телефон Ο885 873400

» Хлебарки.

Хлебарки

ДДД. УСЛУГИ.

ТЕЛЕФОН: Ο885 873400

ДДД ФИРМА IM CONTROL

Инсекта Миланови Контрол

Лицензирани ДДД услуги
Консултация и поръчки

Eлектронна поща email:
insecta.milanovi@gmail.com

Хлебарки. Видове хлебарки, особености и навици. Идентификация на хлебарки, факти и пренасяни зарази.

Хлебарки. Общ преглед на хлебарките като вредители.

Хлебарки, видове и разпространение. Макар в света да съществуват над четири хиляди вида хлебарки, у нас са разпространени главно четири от тях. Най-често срещаните като вредители тук са Немските хлебарки (Blatella germanica) и ориенталските хлебарки (Blatta orientalis). Значително по-рядко ще видим Американски хлебарки (Periplaneta Americana) и Кафява ивичеста хлебарка (Supella longipalpa).

Немски хлебарки. Снимка.

Хлебарки

Хлебарките са от най-мразените масово насекоми. Макар да са важна част от природата с преработката на отпадъчни вещества, те пренасят толкова зарази, че хората естествено се отблъскват от тях. Вероятно всеки втори човек в света потръпва, когато види техните сплескани тела, назъбени задни крачета и дълги мустачки.

Хлебарките ядат основно боклуци и отпадъчни материи. Те маркират магистралите си с фекални точки, които предизвикват зацапване, зарази и миризми. Основен фактор за разпространение на патогени на практика са немските хлебарки, които са и най-разпространените от тези вредители в световен мащаб.

Всички хлебарки са първични насекоми с проста структура. Вероятно те са от най-старите обитатели на планетата и са пет пъти по-древни от отдавна измрелите динозаври. Ще видим древни стенни рисунки на хлебарки в пещери от нашите прародители. Устойчивостта им е пословична, а корена на оцеляването е главно в светкавичната адаптация към околния свят.

Физически характеристики и умения на хлебарките?

 • Всички хлебарки у нас са със кафяви или черни сплескани тела, като възрастните са дълги от един до пет сантиметра. Главите им са малки и извити надолу. На гърба се виждат две закърнели крила, свидетелстващи за принадлежността им към летящите насекоми.
 • Хлебарките имат по шест добре развити крака, с разположени назад къси зъбци. Краката често могат да регенерират при откъсване. Тяхната структура редовно се имитира от художниците на фантастични филми, предизвикайки ужас и тръпки в зрителя.
 • Хлебарките са изключително подвижни и пъргави насекоми. Една от причините за това са устройството и функцията на краката им. При движение по стена или терен, кракът се движи напред и назад така бързо, че двустранното движение става до 27 пъти в секунда.
 • Главите на хлебарките са с миниатюрни очи. От главата излизат чифт дълги чувствителни антенки, както и хранителни хоботчета. Антенките им са тънки и високо подвижни. Те продължават да изпълняват функциите си дълго след като са отстранени от насекомите.
 • Хлебарките харесват топли, влажни и тъмни места. Те често живеят в канализационните системи и излизат оттам в домовете ни през мивки, строителни фуги и мръсни канали.
 • Хлебарките контактуват помежду си чрез феромонни сигнали. Субстанцията се отделя по техните магистрали, заедно с фекалните им отпадъци и служи за маркер на близки храни, за размножителен сигнал и друга указателна за семейството информация.
 • Хлебарките се размножават чрез яйца, които се снасят навън от тялото. При някои видове е достатъчно еднократно оплождане, за да могат женските да снасят яйца целия си живот.
 • Оплодените женски хлебарки носят яйцата си в малко сакче, прикрепено на корема и ги снасят накуп. Торбичката съдържа до 60 яйца, в зависимост от вида на насекомото. През целия си живот, от няколко месеца до 2 години, женските снасят над 300 яйца.
 • Новоизлюпените хлебарки са бели и се наричат нимфи. Скоро след раждането, тяхната обвивка се втвърдява и оцветява. Нимфата минава пет етапа от живота си до възрастна.
 • Хлебарките са устойчиви на дълъг глад, жажда и минусови температури. Те трудно могат да бъдат удавени във вода и развиват светкавична устойчивост към химични препарати. Консумират почти всичко, включително остатъци от мърша, почистващи препарати и лепила.

Кои са признаците за нападение от хлебарки?

 • Хлебарките имат нощен живот и е твърде вероятно да не ги забележите, докато не нарастнат дотолкова, че да започнат да излизат вън и през деня.
 • Трудно ще сбъркате хлебарката с друго насекомо, макар някои бръмбари да приличат на хлебарки. Най-често ще ги видите да лазят по ъгли, первази, да се крият зад шкафове, уреди, хладилник или зад електротехника, която ги привлича с топлината си.
 • Първите признаци за наличие на хлебарки, ако не сте видели самите насекоми са петната от техните фекалии и яйцата им. Те се появяват по кухненски плотове, в чекмеджета, по первази, килери, шкафове за храни, в хладилник, по чисти съдове и кухненски плочки.
 • Яйцата на хлебарките първоначално са светли и прозрачни, но скоро се оцветяват в кафеникаво и черно. Те са кръгли и обикновено са разхвърляни на малки купчинки или се събират в ръбчетата на чекмеджета, килери, холни и кухненски шкафове.
 • След излюпването на яйцата на възрастните хлебарки, на места остават кухи обвивки. Те са малки, тъмни и се разлитат при течение или въздушен полъх. Празните яйчени черупки в чекмеджета и шкафове свидетелстват явно за присъствие на вредителя.
 • Германските и ориенталски хлебарки се различават по външен вид и размер. Германските хлебарки са светло до дървесно кафеви, с дълги спрямо тялото крачета и са по-дребни. Ориенталските хлебарки са масленочерни, с едро тяло, къси крака и доста по-голям размер.

Болести и зарази, пренасяни от хлебарки?

 • Хлебарките пренасят голямо количество зарази и са отговорни за възникване на тежки инфекции и паразитози, с които нанасят както директни щети върху здравето на хората, така и огромни стопански щети в производство, услуги и хранителния бизнес.
 • Хлебарките разпространяват микроби както активно, така и оставяйки заразни агенти по пътищата си. Активното вещество във слюнката им предизвиква в някои хора тежки алергични реакции, включително тясно свързани с тях астматични пристъпи.
 • При наличие на хлебарки, зараза с патогени може да се пренесе както при директен контакт с отделени изпражнения или слюнка, така и чрез въздух, съдържащ частици от техните разпаднали се трупове, фекалии или заразени с микроби секрети.
 • Най-чести предизвикани от хлебарки заболявания са: дизентерия, коремен тиф, полиомиелит, салмонела, гастроентрит, холера, хепатит и др. Преминавайки по канали и отпадъци, стъпалата им пренасят по открити храни и съдове патогени, причиняващи още редица инфекции, алергии, астми и хранителни натравяния.

Възможни решения, при нападение от хлебарки?

Етикети:

хлебарки, хлебарка, признаци, болести, разпознаване, hlebarki, fakti ; фонетика: n.e/d,ur n.e/d,ud - вероятно търсите хлебарки или хлебарка

Инсекта Миланови - гр. София  |  Телефон: 0885 873 400 - консултация; 0888 537 017 - абонаментни договори  |  Еmail: insecta.milanovi@gmail.com

W3C | XHTML 1.0 v    :: Copyright: IM Control ©  2012 г.  ::   Инсекта Миланови Контрол ©   Всички права запазени!   ::  Условия за ползване  ::   www.im-control.eu  ::  ::  Карта на сайта  ::  Криейтив Комънс договор