Борба с плъхове

Борба с плъхове.

Консултация: ДДД фирма, телефон Ο885 873400

» Борба с плъхове.

Борба с плъхове » Плъхове

ДДД. УСЛУГИ.

ТЕЛЕФОН: Ο885 873400

ДДД ФИРМА IM CONTROL

Инсекта Миланови Контрол

Лицензирани ДДД услуги
Консултация и поръчки

Eлектронна поща email:
insecta.milanovi@gmail.com

Борба с плъхове. Насоки за превенция. Съвети за борба с плъхове в дома, с не химични методи.

Борба с плъхове. Особености на плъховете, влияещи на справянето с тях.

Борбата срещу плъхове при налична популация, е борба с нелесен, упорит и хитър враг. Плъховете са паразитни канализационни гризачи, живеещи успешно с хората от години. Изследвания показват, че броят плъхове в градовете е поне равен на населението на хората в тях. Въпреки масивните мерки за борба, плъховете оцеляват и се множат. Защо?

Главната причина на трудността в борба с плъхове, се таи в тяхната биология. Плъховете са изключително устойчиви на въздействия гризачи. Размножават се бързо и действат през всички сезони. Основното затруднение обаче в борба с плъхове, е общуването между тях.

Борба с плъхове. Снимка.

Борба с плъхове

Плъховете комуникират на високо ниво, с ултразвукови сигнали. Те са умни, паметливи, изследват терена и си предават информация за опасности със звуци. Тази организация позволява бърза адаптация, а отровите и капаните се идентифицират и избягват.

Не малко затруднение в борба с плъхове, носи плашливостта им от нови форми и храни. Плъховете свикват с тях трудно. Капани и отрови могат да останат недокоснати с дни, а веднъж подействали, се разпознават и пренебрегват от другите плъхове.

За борба с плъхове, се комбинират превантивни, саниращи методи и средства за унищожаване. За постигане на дългосрочен успех, трябва да ползвате всеки метод пълнокръвно, защото плъховете са интелигентни и трудни противници.

С какво да започна борбата срещу плъхове?

 • Първата стъпка е да идентифицирате нападателя. Уверете се, че сте атакувани именно от плъх, а не от мишка, съсел, катеричка, прилепи или друг вредител. Разгледайте подробно специфичните признаци за нападение от плъхове.
 • Различете подвида плъх и опознайте навиците му. Борбата с гризачи, водена на сляпо, е слабо ефикасна. Прочетете информация и факти за навиците на вашия вид плъхове.
 • Ако имате съседи, общувайте с тях. Вероятно е те да имат сходен проблем. Борбата с плъх е трудна и съвместните усилия ще помогнат решително за успешния й резултат.
 • Не отлагайте борбата с плъха. Той няма да напусне сам, а се плоди бързо. Вашият терен плъхът вече третира като свой дом. Всеки ден той го изследва, окопавайки се по-здраво.
 • Най-успешна борба с плъхове, се води с предварителна подготовка. Ако досега не сте атакувани от тях, обезопасете терена си и го направете труден за достъп. Те са активни целогодишно. Бъдете нащрек, проверявайте редовно и съвестно за атаки от плъхове.
 • При налично нападение от плъхове, се подгответе за системна, упорита и усилена борба. Плъховете са синантропни, а това значи, че живеят комфортно с човека. Вие всъщност не им пречите, пречат ви те. За да ги изгоните, трябва да отделите не малко време и труд.
 • Борба с плъхове се води в три паралелни посоки. Най-важни са т.нар. превантивни мерки, отрязващи достъпа на плъха до храна, вода и условия за гнездене. Те се прилагат и при налична атака. Други стъпки са саниране на терена и снижаване на популацията плъхове.
 • Плъховете са трудни врагове. Борба с тях, само чрез унищожаване, не е надеждна, те ще се завърнат пак. Превантивните мерки, както и саниращите, са много важни за успех, при налична атака от плъхове. Макар изискващи усилия, те са най-ефикасни и дългосрочни.

Кои действия ще помогнат за превантивна борба с плъхове навън?

 • Отстранете по терена си всички удобни за гнездене на плъхове места. Премахнете всяка растителност, висока трева или насипи, на поне 5 метра от жилищни и прилежащи сгради.
 • Често покривните плъхове ползват клони на дървета и висяща растителност, за да се изкачат до покрива на постройката. Окастрете всички надвиснали клони, на разстояние до три метра от сградите. Разредете или премахнете напълно при възможност растения като бръшлян, орлов нокет, хвойна, трендафил и други пълзящи декорации.
 • Дръжте дървата за огрев и компоста поне 50 см над земята, на далечно място от всички сгради. Ако съхранявате строителни материали или оборудване навън, нека са нависоко, добре организирани и надеждно опаковани, за да ги инспектирате лесно.
 • Поддържайте алеите и терена изрядно чисти. Особено внимание отделяйте за редовно почистване на тераси, гаражи, външни камини и барбекюта. Съхранявайте сметта в надеждни контейнери от дебел метал, без пролуки, с плътно прилягащи, тежки капаци.
 • Огледайте всички удобни за гнездене на плъхове потенциални места. По възможност, отстранете стари мебели, електро уреди, кутии и шкафове, които не ползвате отдавна.
 • Спрете достъпа на плъховете до вода. Прегледайте водопровода и тръбите за дупки. Отстранете външни предмети, в които може да застои течност. Защитете кофите за смет от формиране на локви. Махнете чинии, саксии, играчки, легени и вещи, пълнещи се в дъжд.
 • Налага се да промените някои обичайни дейности. Ако храните диви птици или животни, преустановете го временно. Обирайте редовно реколтата в градините. Плодовите дървета се защищават най-трудно от плъхове, за това трябва да се вземат отделни мерки.

Какво ще помогне за превантивна борба против плъхове в дома?

 • Най-проблемна е атаката на плъхове в дома. Защитете го. Запушете фуги с широчина над половин сантиметър, отвори в основата на сградата, покрив, пода, стени, навеси и тавани. Затворите ли надеждно всички входове за плъхове, те няма да могат да влязат у вас.
 • Обмислете дали неволно не храните плъха. Всяка огризка, отворена метална кутия, не надеждно опакован продукт, семена, храна за домашен любимец в чинийка или плик, найлонови торба за смет, несъхранен компост, екскремент на котка, куче или друг битов отпадък, отправя неустоима покана за трапеза към гладните гризачи.
 • В дома, плъховете обитават канализацията и могат да стигнат до храната, през тръбите на тоалетната ви. Затваряйте капака на тоалетната чиния, когато не я ползвате. Правете седмична дезинфекция с белина на тоалетните чинии в дома. Сложете здрави капачета с врътки и ситна решетка на всички канални отвори в мокрите помещения.
 • Дръжте кухнята и мивката без отпадъци, открити продукти и чинии с остатъци. Чистете мивката редовно с дезифектанти. Измивайте я веднъж седмично с чаша белина. Вариант е чаша сода за хляб, последвана от чаша оцет, след което изплаквате с вряла вода.

Кои са важните зони за изолация, в борба срещу плъхове?

 • Методите, свързани с изолация на сградата от проникване на гризачи, са основни в борба с плъхове. Те изискват усилия, време и труд, но ще помогнат за премахване на плъхове, при налична популация, а също ще ви спасят от проблеми и бъдещи бели.
 • Потърсете отвори в основите на сградите, плъховете копаят там често, на дълбочина до 90 см. Запълнете с вар или стоманобетон фуги, по-големи от 1 см за плъхове (0.5 см за мишки). Проверете внимателно основата, по цялата й дължина и запечатайте изровени в земята дупки. Огледайте за дупки под кучешки колиби, компост, бали сено, навеси за дърва и др.
 • Изследвайте внимателно всичко, отвън навътре - покрив, таван, под, навеси, канали и стени за структурни цепки. Не пропускайте дори сантиметър от сградата. На плъхове, 1 см. фуга е достатъчен за да проникнат, а на мишките стигат и 0.5 см. Малките пукнатини бързо ще бъдат разширени с гризане, не пропускайте да запълните и тях.
 • Огледайте за общи отвори, около тръби, кабели, метални обшивки и шнекове. Подобни празнини са основен вход за плъхове и мишки, а често се пропускат. Ползвайте за запечатване бетон, ъглови железа и дебели, неръждаеми стоманени листи. Широки отвори запълнете и покрийте с мрежа от дебела, стоманена тел, с решетка под 0.5 см.
 • Проверете всички врати в сградите. Уплътнете фугите под тях с плътни прагове. Облечете долната част на крилата със стомана за да предотвратите изгризването им. Сложете автомати за самозатваряне в горната част на вратите, а при проветряване ги наблюдавайте.
 • Инспектирайте гараж, складове, стаи за фураж, килери и прилежащи помещения, където строежът може да не е бил перфектен. По-малко здравите материали бързо отварят фуги и са поддатливи на изгризване. Това е царския път за плъхове към дома ви, заздравете ги.
 • Премахнете торби за фураж, продукти и остатъци от храна. Правете хранилките и поилки за животни с плоски дъна, като ги почиствате и наглеждате редовно. Основните продукти съхранявайте в надеждни опаковки, на рафтове, палети, куки или стилажи.
 • Запушете здраво вентилационни отвори, водосточни тръби и комини с неръждаема стоманена мрежа, с диаметър поне 20 см по-голям от отворите. Силиконирате ли дупки, слагайте подложки, за допълнителна защита. Уверете се, че прозорците се затварят плътно.
 • Добри защитни материали срещу плъхове и гризачи се считат варов разтвор, стоманобетон над 5 см. плътност, дебели тухли, запълнени с хоросан в отворите, дебела неръждаема стомана, стоманена телена мрежа с отвори под 0.5 см. и тежка поцинкована ламарина.

Как да се борим с вече налична популация от плъхове?

 • Не залагайте на звукови устройства за отблъскване на плъхове или на репеленти. Плъховете не се влияят ефективно от репеленти, а с ултразвука свикват веднага.
 • Най-успешни механични средства за борба с плъхове, остават капаните против тях. Поради мнителността на плъха, както страха му от нови форми, продукти и обекти, очаквайте капаните да останат недокоснати първите няколко дни. Плъховете не са склонни да експериментират с непознатото, като тази фобия е по-изразена при черния плъх.
 • За да не нараните неволно животно или член от семейството, уверете се, че капаните за плъхове са поставени на безопасни за достъп на деца и домашни любимци места.
 • Преди да заложите капани за плъхове, обмислете добре позициите им. Сложете ги близо до храна (до 50 м.) и места, където сте намерили екскременти от плъхове. Прикрепвайте ги здраво до стената или на твърдо място за да не се разместят или плъзнат подир плъха.
 • Поставете наведнъж повече капани, отколкото предполагате, че е необходимо. Страхът на плъхове към нови обекти снижава шанса за улов. Залагате ли всяка седмица нови капани, ще са подозрителни непрекъснато. Свикнали с новата форма, плъховете ще бъдат уловени в максимално количество, без да разберат опасността и да предупредят семейството за нея.
 • Количеството капани за борба с плъхове зависи от големината на популацията. За някои търговски обекти и складове са достатъчни 20-40 капана. Поставяйте в капаните пресни и изкусителни примамки, според предпочитанията на вида плъх, който ви е нападнал.
 • Ако използвате капани с лепило, помнете, че те не убиват плъховете. Ще трябва да ги довършите вие. Не поставяйте тези капани на прашни места. Ако времето е топло, съхранявайте капаните с лепило за плъхове в охладител.
 • За покривни плъхове, закрепете здраво капана по пътя на плъха от гнездото до храната. Разузнайте предварително маршрута им и залепете капаните по магистралите на плъха. Това може да са палети, первази на прозорци, тръби и други места, в зависимост от средата.
 • Проверявайте капаните за улов на плъхове редовно, сутрин и вечер. Няма да искате да намерите в тях труп на плъх, умрял преди няколко дни, особено ако времето е топло.

Какво да правя, ако намеря в стая умрял плъх или старо гнездо на плъхове?

 • Не докосвайте трупа на плъха без непокътнати ръкавици! Не забравяйте, плъховете са опасни носители на ред тежки болести и зарази, някои от които без известно лечение.
 • Отворете прозорците незабавно и проветрете помещението, в течение на поне половин час. Излезте веднага навън и не влизайте, докато въздухът не се смени напълно.
 • Напръскайте фенолов дезифектант или с разтвор от чаша белина и 10 чаши вода трупа на плъха, изоставеното гнездо, екскрементите, както целия район на евентуално гнездене.
 • Напръсканите с белина трупове на плъхове поставете в плътно затваряща се найлонова торба. След затварянето, опаковайте в нов плик и запечатайте. Двата здрави плика с плъха изхвърлете във външен кош за смет, разполагащ с тежък и плътно затварящ се капак.
 • Когато почиствате помещението, носете предпазна дихателна маска и ръкавици. Чистенето трябва да се прави с мокри дезифектанти. Не метете с метла, не ползвайте прахосмукачка и избягвайте да вдигате прах, която може да вдишате. Прахта може да е заразена с вируси.
 • Използвайте напоени с дезифектант гъбички и бърсалки. Избършете с тях стриктно шкафове, чекмеджета, тръби, цокли и всички мебели, като не забравяте горните им плотове. Почистете с пароструйка или дезифектанти килими, черги, мокети и меки мебели.
 • След пълно почистване и дезинфектиране на терена, изхвърлете ползваните ръкавици в плик. Измийте старателно ръцете си няколко пъти, с гореща вода, сапун и вземете душ.

Други средства за борба с плъхове. За какво трябва да внимавате.

 • На пазара има много отрови против плъхове (родентициди). Бъдете изключително предпазливи. Сложите ли необезопасен в специални кутии препарат, до него могат да стигнат деца и домашни любимци. Преценете особено внимателно риска и последиците. Препоръчително е, при ползване на отрови за плъхове, да потърсите специалист за съвет.
 • Помнете, че борба против плъхове, е най-успешна, провеждана превантивно, максимум в началото на атаката им. Ако популацията плъхове нараства, въпреки мерките, потърсете сертифициран специалист по дератизация, за професионално унищожаване на плъхове.

Информация за плъхове, която може да Ви интересува:

Етикети:

БОРБА СРЕЩУ ПЛЪХОВЕ, БОРБА С ПЛЪХ, сиви плъхове, черни плъхове, капани, отрови, против, pluh, borba, pluhove, siv, plyh, cheren, plah, plyhove, plahove; фонетика: m.cn , m.cnfle , /f,/d i m.cnfle - вероятно търсите плъх, плъхове, борба с плъх или борба с плъхове

Инсекта Миланови - гр. София  |  Телефон: 0885 873 400 - консултация; 0888 537 017 - абонаментни договори  |  Еmail: insecta.milanovi@gmail.com

W3C | XHTML 1.0 v    :: Copyright: IM Control ©  2012 г.  ::   Инсекта Миланови Контрол ©   Всички права запазени!   ::  Условия за ползване  ::   www.im-control.eu  ::  ::  Карта на сайта  ::  Криейтив Комънс договор