Бълхи.

Бълхи. Видове бълхи, идентифициране.

Консултация: ДДД фирма, телефон Ο885 873400

» Бълхи.

Бълхи

ДДД. УСЛУГИ.

ТЕЛЕФОН: Ο885 873400

ДДД ФИРМА IM CONTROL

Инсекта Миланови Контрол

Лицензирани ДДД услуги
Консултация и поръчки

Eлектронна поща email:
insecta.milanovi@gmail.com

Бълхи. Видове бълхи. Биологични особености на бълхите и признаци за нападение. Заболявания, пренасяни от бълхи.

Бълхи, преглед и особености. Какви видове бълхи има у нас.

Бълхи, видове и разпространение. Бълхите са малки кръвосмучещи насекоми, паразити по бозайници и топлокръвни организми. В България ще се сблъскаме основно с три вида бълхи: кучешки бълхи, котешки бълхи и човешки бълхи. Най-разпространени видове са котешките бълхи, но те могат да променят приемника си, паразитирайки по други животни или по хората.

Бълха. Снимка.

Бълха

Бълхите обитават топли и влажни места около хора и животни, с чиято кръв се хранят. Те се заселват в почва, в мазета и сгради, близо до топлокръвни приемници. Нанесли се у дома, бълхите живеят в козината на приемника, най-често домашен любимец или се крият в килими, тапицерии, легла, матраци и одеала.

Бълхите нападат много и различни бозайници, като птици, котки, кучета, пилета, плъхове, мишки, порове, катерици, зайци и други гръбначни животни. Атаката на бълхи е опасна и води до заразни заболявания, кожни проблеми, анемии, тежки инфекции и алергии за хора, диви, домашни животни, а дори и за други вредители.

Как изглеждат бълхите?

 • Бълхата е много малко насекомо, без крила. Тялото на възрастна бълха е с размер от 0.3 до 1.5 мм., със сплесната странично форма и е покрито с четина. Тази физика я придвижва лесно и бързо в гъста козина. Цветът на бълхите е от светло и червеникавокафяв до черен.
 • Телесната форма на бълхата е определяща за физическата й здравина. Тялото й е твърдо, здраво и издържа на високо налягане, затова е трудно за смачкване с пръсти или с нокти.
 • Бълхите имат три чифта добре развити крака, като най-задните изпълняват впечатляващ отскок. В основата на задния чифт, до “пищялите”, се съхранява белтък, наречен резилин. Съкращавайки се, той изтласква бълхата напред и нагоре, като с трамплин.
 • Бълхите върху домашния любимец са малка част от тези, които реално паразитират върху него. На всяка възрастна бълха се падат близо 20 насекоми, в стадий преди излюпване.
 • Човешката бълха се среща рядко. По-често ще видите котешки и кучешки бълхи, които трудно се различават, поради физичните си сходства. Най-разпространен вредител в света е котешката бълха, нападаща топлокръвни животни, птици и хора.

Какви физически и биологични умения има бълхата?

 • Бълхите са от топ скачачите в природата. Те надскачат собствения си размер над 200 пъти. Всички бълхи могат да скачат 18-20 см. нагоре (котешката до 34 см.) и 35-45 см. напред.
 • Котешките бълхи умеят да скачат с ускорение, превишаващо 130 пъти силата на земната гравитация. Скоростта им при скока стига до 2 метра в секунда.
 • Бълхите преминават четири стадия на развитие, от снасяне до възрастен паразит. От яйца, те се трансформират в ларви, после в какавиди и накрая стават възрастни бълхи.
 • Бълхите са едни от най-репродуктивните насекоми. Оплодените женски бълхи снасят по 20-50 яйца, всеки ден от паразитирането си. Общият брой на снесени от една женска яйца, по време на съществуването й, може да надхвърли 600.
 • Размножаването на бълхи не се базира на произволен принцип. Те чакат подходящи за тях условия, топлина и наличие на храна. Ларви на бълхи могат да се таят до година в засада, започвайки излюпването си едва при наличие на топлокръвни създания в близост.
 • Бълхите са изключително устойчиви на външни въздействия вредители. Благодарение на биологията, стадиите на развитие и уменията си за масивно размножаване, те оцеляват след истински бомбандировки с препарати за пръскане и коктейли от силни отрови.

Как ще разпознаем дали около нас има бълхи?

 • В противоречие с популярната настройка, бълхите лесно проникват в дома без наличие на домашен любимец. Те могат да се пренесат от член на семейството, прекосил зона, заразена с бълхи. Веднъж попаднали до вас, бълхите започват да се хранят и ускорено се множат.
 • Често присъствието на бълхи около нас остава незабележимо в началото, докато проблемът не ескалира. Ако сме заподозрели наличие на бълхи, добра идея е да изследваме веднага съмнителните мяста с няколко метода.
 • Един от лесно диагностичните похвати, е визуалният. Облечете се със светли панталони, чорапи, обувки и обиколете бавно местата, които подозирате. Ако там се крие популация от възрастни бълхи, те ще скочат върху вас, привлечени от вибрацията, дъха и топлината ви.
 • Имате ли животни в дома, първите забележими симптоми за наличие на бълхи ще видите при тях. Ухапването на бълхата предизвиква рязко раздразнение, неистово почесване или дъвкане. В резултат, козинката на животното започва да пада интензивно и се образуват плешиви петна или видимо разреждане, стигащо до тежки дерматози и алергии.
 • В основата на кожата на кучето или котката, под косъма, се забелязват мръсно червени, кафеникави и черни малки петънца и белезникави точки. Точиците са коктейл от малки яйца, изпражнения от паразитите или съсирената от ухапване на възрастни бълхи кръв.
 • Прекарайте гъст гребен за домашни любимци през козинката на животното. В основата му може да се събере черна мръсотия. Изтръскайте гребена върху напоена с вода хартия. Ако черните точици, паднали на хартията се оцветят в червено, това са изпражнения на бълхи.

Болести и зарази, причинени от бълхи?

 • Със смученето на кръв, бълхите пренасят тежки болести, вирусни зарази и стават причина за разпространяване на епидемии. Драстичен пример за това е Чумната епидемия, болестен бич в Средновековието. Заразата, унищожила милиони, е предизвикана от чумни бълхи, заразили плъхове и мишки с ухапването си. Гризачите я пренасят и тя пламва сред хората.
 • С ухапването си, различните видове бълхи могат да причинят опасни заболявания, като туларемия, миши тиф, бартонела, апедерматитис, миксоматоза, рикетсиоза, тунгиоза, анемии, да предадат с поглъщане кучешки, котешки тении, глисти и др. Под влияние на веществата, отделени от слюнката на паразитите, се предизвикват тежки алергични реакции, дерматити, уртикарии и инфекции. Ухапаните от бълхи места се нападат от вид акари, утежняващи инфектирането на раните до кожни язви.

Възможни решения, при атака от бълхи?

Етикети:

БЪЛХИ, БЪЛХА, котешки бълхи, кучешки бълхи, човешки бълхи, болести, снимки, щети, balhi, bylhi, bulhi; фонетика: /c.nr , /c.nd - вероятно търсите бълхи или бълха

Инсекта Миланови - гр. София  |  Телефон: 0885 873 400 - консултация; 0888 537 017 - абонаментни договори  |  Еmail: insecta.milanovi@gmail.com

W3C | XHTML 1.0 v    :: Copyright: IM Control ©  2012 г.  ::   Инсекта Миланови Контрол ©   Всички права запазени!   ::  Условия за ползване  ::   www.im-control.eu  ::  ::  Карта на сайта  ::  Криейтив Комънс договор